Президентът Румен Радев награди със стипендии 30 младежи в неравностойно положение за отличен успех.

Инициативата на президентството се казва „Подкрепи една мечта“, а целта й да стимулира децата, които са сираци, да учат.

„Посрещам ви като мои гости в деня, в който почитаме св. „Климент Охридски“, ученикът на братята Кирил и Методий, който посвещава целия си живот и дело на българските букви. Защото вие сте тук, водени от вашето желание, да се посветите на знанието“, приветства Румен Радев събралите се деца, които получават еднократна парична сума за отличен успех.

Той отбеляза, че е подписан договор с президентската администрация за връчване на еднократни стипендии на деца, лишени от родителски грижи или в неравностойно положение.

„На абитуриентския бал ви пожелах да има приети дузина студенти, надхвърлихте бройката – 22-ма сте. Поздравявам ви за вашата смелост да продължите образованието си във висше училище“, пдочерта президентът.

Той посочи, че миналата година за първи път е въведена стипендия за ученици с отличен успех и от тях по програмата има 8 такива, които са завършили 11-ти клас с отличен успех.

„Надявам се догодина да ви видя в редиците на студентите, където да ползвате следващата стипендия“, каза още Румен Радев.

Той изпрати младежите с надежда: „Нека не забравяме, че знанието и образованието са сила, а в ръцете на млади хора като вас, водят в един по-добър свят. Не се отказвайте от препятствията по пътя, използвайте ги като тръмплин, не забравяйте и хората, които ви помагат“, заключи президентът.

Той благодари на дарителите, които са повярвали в младежите и им дават шанс в живота.

Румен Радев си направи обща снимка с всички младежи, събрали се в Гербовата зала на Президентството и ги поздрави за успехите.

На награждаването на децата присъстваше и първата дама Десислава Радева, която също поздрави децата.

А Недялко Недялков, първокурсник в Техническия университет във Варна, който е един от отличниците по програмата, разказа пред news.bg, че за него тази стипендия е стимул, че някой се интересува от него и го е грижа за него. Той е отличник, учи специалност „Корабоводене“.

„Води ме миналото и това, че имах мечта да бъда пътешественик и сега ще стана капитан на кораб. Приемам стипендията с радост“, каза още момчето.