Институции Ученици

Предвиждат проверка на знанията по безопасност по пътищата

В 7 клас да се извършва проверка на знанията по безопасност на движението по пътищата.

Това е едно от обсъжданите предложения за подобряване на обучението от най-ранна възраст, съобщи председателят на Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова по време на дискусията „Карай умно, стигни жив“, организирана от вестник „24 часа“.

В нея участие взеха и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата”. МОН и ДАБДП разработват съвместно нова Концепция за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата, стана ясно по време на събитието. В тази връзка се обсъжда и проверка на знанията на децата, преди да навършат 14 години, когато по закон имат право да управляват велосипед по пътното платно. „Ние трябва да сме сигурни, че децата имат базисни знания за правилата за движението, пътните знаци, но и че осъзнават своята отговорност, когато са на пътя и знаят как да се пазят“, подчерта Малина Крумова. Все още това е работна идея, което се дискутира с неправителствения сектор.

Малина Крумова допълни, че обучението за придобиване на свидетелство за управление на превозно средство е само един елемент от подготовката ни да бъдем участници в движението, която следва да започва от най-ранна възраст. „Никой не може да ни научи да бъдем едновременно отговорни на пътя и добри шофьори само за няколко месеца. Шофьорският курс безспорно е важен, но това е само един практически елемент от цялото обучение – как да се пресича, за какво да се внимава, дори как да се помага при инцидент“, обясни председателят на държавната агенция. „Обучението е една от централните теми за пътната безопасност. Ефективните мерки в тази посока ще отнемат време, но и ще дадат истински устойчиви резултати. Затова всички институции, съвместно с бранша и неправителствения сектор трябва да работим изключително активно в тази посока“, каза още Малина Крумова.

Източник: actualno.com