Училища

Правителството определи средищните детски градини и училища в страната

Нови 252 детски градини и 22 нови училища, които отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни, са включени в списъка на средищните за учебната 2017/2018 година, приет от правителството на заседанието му днес, съобщиха от пресцентъра му.

Отпадат 25 училища поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици, които пътуват от други населени места. В средищните детски градини и в новодобавените към списъка училища се обучават общо 18 674 деца в детските градини и 4143 деца в училищата, като 2230 деца в задължителна предучилищна възраст и 470 ученици пътуват ежедневно от съседни населени места.

С направените промени общият брой на средищните детски градини, части от детски градини и училища в списъка за 2017/2018 г. става 1014 в 670 населени места. Към началото на учебната година общо в средищните училища се обучават 186 176 ученици, като пътуващите от тях на възраст до 16 години са 40 352.

Съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование децата и учениците, които са от населени места без детска градина и училище, се обучават в други. Безплатният им транспорт до детска градина или училище се осигурява от съответните общини.

Една детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Другият случай, в който тя става защитена, е ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение.

Критериите за обявяване на защитено училище са различни за различните степени на образование. Училище, което обучава от първи до седми клас, става защитено, в случай че, ако бъде закрито или преобразувано, поне 10 деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 хил. лева за планински район и 29 хил. лева за останалите.

Източник: dnevnik.bg