Ученици Училища

Повече пари за плодове, зеленчуци и мляко в училище тази година

Близо 8 млн. лв. ще бъдат дадени за тази учебна година за доставката на пресни плодове и мляко в детските градини и училищата.

2,593 млн. евро получава България от ЕС за плодове и 1,156 млн. евро за мляко и млечни продукти. Разпределението на бюджета е индикативно, освен това се ползва и допълнително национално финансиране, уточнява в. „24 часа“. Схемата е такава, че ако от предишни години не всичко е похарчено, то се преразпределя за новия период. Това означава, че за България има около 600 000 евро повече спрямо миналата година.

Подпомагането по схемата е до учебната 2022/2023 година включително, а прогнозният национален бюджет за целия период е 124,991 млн. лв. Изискванията по схемата за качество си остават същите. Доставят се само пресни плодове и зеленчуци като ябълки, круши, праскови, сливи, грозде, банани, мандарини, портокали, домати, краставици, моркови. По млечната схема учениците получават кисело мляко, сирене и кашкавал, произведени по Българския държавен стандарт (БДС). Схемата на ЕС за хранене в училищата има за цел да насърчава здравословния и балансиран режим чрез предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и чрез образователни програми в областта на селското стопанство и доброто хранене.

Източник: actualno.com