Мнения

Отбор на Американския Университет ще представи България на световните финали на Imagine Cup 2012 в Сидни

На официална церемония в края на април беше обявен победителят в българското издание на Imagine Cup 2012 – най-голямото технологично състезание в световен мащаб, в което всяка година взимат участие над 300 хиляди младежи.

Отборът K-Vision събра най-много от гласове на представителното жури в състав: Евелин Велев (StartITSmart), Кирил Изов (Microsoft), Мартин Кулов (CodeAttest), Михаил Матеев (Infragistics), Ради Атанасов (OneBit), Росен Живков (Abilitics) и Румен Банов (Haemimont). Младите специалисти впечатлиха съдиите с проект C-Path, който помага на хората с увредено зрение да се ориентират лесно в заобикалящата ги среда и да могат спокойно да избягват препятствия, докато ходят. Отборът ще представи страната ни на световните финали в Сидни, Австралия през юли 2012 г.

„В България състезанието се реализира успешно вече шеста година и като резултат са създадени няколко компании, които продължават работа по проектите си и ги налагат като комерсиални решения“, сподели г-н Такуя Хирано, генерален мениджър на Майкрософт Централна и Източна Европа. „Всяка следваща година инициативата става все по-популярна и подпомага все повече участниците да развиват не само собствения си потенциал, но и този на България, създавайки условия за работа и развитие в страната на висококвалифицирани специалисти“, допълни той.

Тази година до националния финал достигнаха 6 отбора:

  • GrabOtability, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  • GreenLight, Американски университет, Благоевград
  • K-Vision, Американски университет, Благоевград
  • N3GG, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  • PXTeam, Технически университет – София
  • Svarog, Технически университет – София

Областите, които отборите са избрали да адресират, включват образование, здравеопазване, околна среда и глобално сътрудничество, а проектите им целят да помогнат на хората да живеят по-добре, да водят по-здравословен начин на живот и да им предоставят възможности, които досега не са съществували.

Imagine Cup цели да стимулира иновативността у студентите и учениците, като им поставя задача да създадат софтуерни проекти, които да намерят решение на някои от най-сложните проблеми в света и да допринесат за глобалното подобряване на благосъстоянието на хората. Темата е вдъхновена от Целите на Хилядолетието на ООН, а инициативата досега е поставила началото на много новаторски компании и е станала причина за създаване на множество успешни социално-отговорни решения в целия свят.

Състезанието се провежда всяка година, като през 2012 ще отбележи 10-годишния си юбилей. Има 8 различни категории, всяка от които включва 3 етапа – идея, прототип и проект. До последния етап достигат само най-добрите решения, като от първоначално записаните за участие студенти на финала се представят едва около 500.

Imagine Cup в България

В България състезанието се провежда от 2007 г. и за този период ежегодно се избира представител на страната ни в категория „Софтуерен дизайн“. На националните финали са се състезавали общо 26 отбора, в които участват представители на Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Нов български университет, Американски университет в България и Бургаски свободен университет. До световните финали достигат 7 отбора, голяма част от които продължават работа по своите проекти и след завършване на състезанието.

Няколко примера за успешната реализация на студентите участвали в състезанието:

През 2007 г. отбор Bookvar (Софийски университет) създава софтуерен продукт, подпомагащ обучението и работата в екип, чрез използването на техниката “mind map”. След финалите на състезанието в Южна Корея отборът създава собствена фирма, която продължава работа върху изграждането и разпространението на продукта. Впоследствие, той е закупен от една от най-големите български технологични компании – Телерик, където днес трима от участниците работят като мениджъри на екипи, а проектът Bookvar се използва вътрешно.

През 2008 г. отбор Atlas (Технически университет – София) изгражда система за засичане и предотвратяване на горски пожари и обезлесяване. На финалите във Франция те се класират на първо място и получават наградата „Engineering Excellence“.

През 2009 г. отбор MindPoint (Технически университет – София) представя софтуерната система Envision, целяща повишаването на мотивацията на учениците и техните учители да участват в учебния процес и оптимизирането на разходите за използването на информационни технологии в ежедневната работа на училищата. На финалите в Египет отборът получава изключително високи оценки за своята работа и взима решението да реализира проекта. В момента „мишияТ проект“ се използва в над 15% от училищата в България, които предлагат начален курс на обучение и излиза извън границите на страната.

През 2011 г. отбор Walk2Help (Технически университет – София, Софийски университет, Нов български университет) изгражда мобилно приложение, което стимулира ходенето пеш, ограничаването на вредните въглеродни емисии, отделяни в атмосферата от моторните превозни средства и даряването на средства за благородни каузи. След финалите на състезанието в САЩ, българската компания Давид Холдинг решава да инвестира в разработката на проекта. Към момента той се разработва от екип от 10 души и продължава своето развитие.

Образователни програми на Майкрософт в България

Основана през 1975 г., Майкрософт (Nasdaq „MSFT“) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 г. Майкрософт откри свой офис в България. Това, което постоянно ни мотивира и вдъхновява, е начинът, по който клиентите ни използват нашия софтуер, за да откриват креативни решения на проблемите в работата си, да разработват откривателски идеи или просто да поддържат постоянна връзка с това, което наистина е важно за тях.

В България Майкрософт има дългосрочен ангажимент към своите клиенти и потребители и чрез множество програми подкрепя тяхното развитие и реализирането на пълния им потенциал. Българското образование е специална област за нас, където сме насочили огромна част от локалните си усилия. Чрез различните програми и инициативи, които имаме в тази област, от откриването на нашия офис до настоящия момент, сме инвестирали повече от 1,5 милиона лева. Някои от конкретните ни постижения в тази област включват:

  • Обучение на над 20 000 учители и над 200 000 ученици в рамките на програмата „Партньори в познанието“
  • Предоставяне на достъп до облачни услуги на над 160 000 ученици и студенти по програмата „Дигитален клас“
  • Изграждане на портал за учителите–новатори www.teacher.bg, чрез който се стимулира обменът на информация и добри практики между повече от 25 000 учители;
  • Предоставяне на достъп до над 17 000 копия годишно на софтуерни продукти на студенти и ученици чрез програмата DreamSpark;
  • Организиране на технологични събития, посещавани от над 4 000 студенти годишно.

Още по темата
Рекорден брой участници в Imagine Cup 2012