Учители

Отбелязваме 142 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари, се навършват 142 години от едно от най-знаменателни, но и най-тъжни събития в историята на България – обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е в челните редици на идеолозите и организаторите на българската освободителна революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). ВРО е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание.

През 1868 г. започва първата си обиколка из България, която е с осведомителна цел. Втората започва половин година по-късно, когато вече е натоварен със задачата да започне изграждането на Вътрешната революционна организация.

Той иска чиста и свята република, прокламира идеи, които са непознати за изостаналите поробени земи. Мечтае българи и турци да живеят в мир и съгласие.

На 26 декември 1872 г. неуморният радетел за българска свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Съдът осъжда Апостола на смърт чрез обесване. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Днешната дата обаче е възприета години по-късно като денят, на който отбелязваме годишнината от смъртта му.

Апостола на свободата е прозвище, което му се дава години по-късно, като ообена заслуга за това има и творчеството на Иван Вазов.

Поклон пред делото и паметта му!