Ученици

Определиха победителя в състезанието “Разработване на интерактивна игра с Microsoft KODU“

Стана известен победителят в националното състезание за ученици „Разработване на интерактивна игра с Microsoft KODU“. Състезанието се проведе  в  рамките на Проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012 г.” като част от онлайн семинара „Играй и учи“.

Победител в националното състезание за ученици „Разработване на интерактивна игра с Microsoft KODU“  стана Димитър Велков  от СОУ „Саво Ценов Савов“, гр. Пирдоп, с играта „Kodus_adventures“.

На второ място се класира Денислав Петров от СОУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, с играта „Race“. На трето място, с равен брой точки, се класираха трима участника от ГПАЕ „Гео Милев“, Бургас: Ивайло Живков Жеков с играта „The_ultimate_maze“, Димо Николаев Драгов с играта „Labrinth“ и Иванин Валентинов Иванов с играта „Citown“.

Авторите на отличените пет игри ще бъдат наградени с мултимедийни комплекти, осигурени от Майкрософт България.

Играта „Kodus_adventures“, спечелила първото място, ще участва през месец май в регионалното състезание за разработване на итерактивна игра с Microsoft KODU, организирано от регионалния клъстър по проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012 г.”, включващ България, Кипър и Гърция.

През месец април ще стане известен и победителят в кипърското състезания, а гръцкият победител ще бъде определен през месец май.

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) в партньорство с Майкрософт България и Националния център за безопасен интернет обявиха конкурса за ученици „Разработване на итерактивна игра с Microsoft KODU“  на тема „Интернет приключение за малки и големи“. Предложенията за участие се приемаха от 1 до 31 март 2012 г.

Постъпилите предложения бяха разгледани от жури в състав: Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ,  Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, Теодора Върбанова, ръководител Образователни програми, Майкрософт България, Тодор Георгиев, Teacher BG, член на Обществения съвет за безопасен интернет и Луиза Шахбазян, Национален център за безопасен интернет.

За Microsoft KODU

Microsoft KODU e е нов визуален език за програмиране, направен специално за създаване на игри. Той е проектиран да бъде достъпен за деца от началното и средното образование. Създават се програми, предназначени за Xbox 360 (игрови контролер) или PC (клавиатура/мишка).

Чрез използването на интуитивни икони учениците създават герои, движения, звук и визия. Веднъж създадени, игрите могат да бъдат споделяни и достъпвани от други потребители. С KODU програмирането никога не е било по-лесно и по-забавно за учениците.

Kodu помага на учениците, да учат програмиране, както и да усвояват други меки умения, по един забавен начин.

  • Изследване  на „зад кулисите“ на развитието на една интерактивна игра
  • Обучение чрез създаване на игра
  • Междупредметно обучение
  • Възпитаване на критично мислене и решаване на проблемни ситуации
  • Възпитаване на умения за работа в екип и споделяне
  • Вдъхновение за  младите хора да се насочат към програмирането

Още по темата