Училища

Община Бургас прикани директорите да отворят училищните дворове в неучебно време

Община Бургас изпрати писмо до директорите на общинските учебни заведения с напомняне, че са длъжни да осигуряват безпрепятствен достъп до спортните площадки и дворовете на училищата в неучебно време /почивни, празнични дни и ваканции/. Това задължение им е възложено със заповед на кмета Димитър Николов още през януари на 2020 г., съобщи общината.

В момента учениците са в лятна ваканция, което означава, че дворовете на училищата не се използват за учебен процес и на практика са свободни. Така спортните площадки ще могат да се ползват безплатно от малки и големи бургазлии, които искат да водят активен начин на живот.

Организирането и контрола на достъпа до училищните спортни площадки и дворни пространства е възложен на директорите, а при констатирани нарушения те трябва да подават сигнал на контролните органи.

Община Бургас поетапно обновява спортните площадки в училищните дворове. Така в последните няколко години бяха напълно реконструирани пространствата за спорт в ОУ „Елин Пелин“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Английската гимназия, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пейо К. Яворов“, ПГСИ „Пеньо Пенев“ и други. Това се прави с цел те да предоставят съвременни условия за физкултурна подготовка на учениците в учебно време, а в почивни и празнични дни да се използват за спорт и отдих.

Източник: Община Бургас