Мнения

Нов предмет – „Компютърно моделиране“ в III клас

Нов предмет – „Компютърно моделиране“, ще се изучава в българските училища от III клас. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за III клас, които бяха представени днес в Министерството на образованието и науката, заедно с програмите за VII и IX клас. Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че програмите по ”Технологии и предприемачество” и “Информационни технологии“ са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

Програмите за III, VII и IX клас отговарят на новата структура на образованието – завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в X клас, профили в XI и XII и външни оценявания в IV, VII и X клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения, каза Стаматов. Той поясни, че се търси баланс между патриотичното възпитание, гражданското образование и уменията на XXI век. Материалът е олекотен, за да няма препускане по темите. 60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор. Силно застъпени са междупредметните връзки, а всеки предмет трябва да дава необходимите знания и да увеличава компетентността по български език, математика и дигитални умения, каза още зам.-министърът.

В програмите за III клас по „Човекът и обществото“ и „Български език“ се акцентира върху България. За първи път в програмата по „Български език“ в началния етап има задължителни произведения, едно от които е „Обич“ на Дора Габе. В „Човекът и природата“ третокласниците ще получат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот.

Източник: МОН