Мнения

Научни организации, университети и бизнесът ще работят заедно

С обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. целим изграждането на ефективни партньорства между научните организации, университетите и бизнеса, които да обогатяват всички участници в процеса с нови знания и умения и да се създава висока добавена стойност за икономиката. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на обществено обсъждане на стратегията в „София тех парк“.

Стана ясно, че участието на бизнеса в научно-образователния процес ще подпомага нова генерация учени и предприемачи, което ще способства за създаването на нов пазарен профил и на условия за привличането на повече инвестиции.

Стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет, консорциум/мрежа на университети и институти; съвместни или дуални програми за обучение. Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен доктор в предприятията. Предвидено е провеждането на конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и популяризиране на постиженията на млади изследователи. 

Източник: МОН