Учители

Наръчник за учителя: Младите хора между реалното и виртуалното

През 2011 година Центърът за безопасен интернет за първи път обяви конкурс „Учител-будител във виртуалното пространство“ във връзка с Деня на народните будители – 1 ноември, и като отправна точка за подготовка на ежегодния международен Ден за безопасен интернет.

Училището е най-подходящото място за провеждане на задълбочен разговор за интернет като част от живота на младите хора. Една от причините е, че учителят играе важна роля в живота на децата, като ги образова не само в предметните области, които преподава, но и в житейски умения и критично мислене. Интернет е такава сфера от живота, за която обикновено считаме, че децата са по-добре запознати от нас. Всъщност обаче децата и младежите имат нужда да натрупат не само технически умения, но и социален опит, за да се възползват от всички възможности на мрежата, без да попаднат в беда.

За 2014 година избрахме един колкото стандартен, толкова и недостатъчно оценен подход за работа с младите хора – разрешаването на казус. Темата предоставяше пространство на учителите да проявят творчество и да изберат кое е най-важното, върху което искат да се фокусират. След като получихме всички предложения за участие в конкурса, се убедихме колко разнообразни, интересни и смислени начини има за провеждане на един час по казус на тема „Младите хора между виртуалното и реалното“. Именно заради това решихме да създадем този наръчник в помощ на всички учители, които желаят да се възползват от събраното в него знание и опит на техни колеги, за да ангажират учениците си в подобна дискусия.

Чрез този наръчник ще имате възможност:

– Да научите повече за тенденциите в онлайн общуването на младите хора.
– Да се запознаете отблизо с насоките за работа с казус, които екипът ни подготви.
– Да прочетете най-добрите казуси, които получихме и чието публикуване стана възможно със съгласието на техните автори.
– Да бъдете наясно с потенциални предизвикателства пред използването на казус в час.
– Да се информирате за някои от добрите училищни практики в други страни.

Свали наръчника във формат pdf

Източник: safenet.bg