Училища

Намаляват езиковите и математическите паралелки в средните училища

От следващата година в средните училища в някои градове най-вероятно ще бъдат намалени профилираните паралелки, т.е. езикови, математически и природо-математически паралелки, за да се стигне до пренасочване на ученици в професионалните гимназии. Мярката се извършва на местно ниво в координация между регионалните управления на образованието, общините и бизнеса, но се подкрепя и от просветното министерство.

Първият такъв случай е във Враца, където по думите на образователния министър Красимир Вълчев на парламентарния контрол в петък се очаква да бъдат намалени профилираните паралелки в СУ „Христо Ботев“ и ППМГ „Академик Иван Ценов“. Причината – досега в училищата се откриват повече паралелки, отколкото са учениците след седми клас, и така професионалните остават незапълнени. Според депутата от „Воля“ Слави Нецов обаче родителите протестират и искат запазване на една от паралелките в СУ „Христо Ботев“.

Министър Вълчев каза, че очаква да има такива случаи и в други по-малки градове, но новото разпределяне на паралелките ще стане известно през март.

Наблюдаваната тенденция е, че след седми клас учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии и тъй като се откриват повече паралелки, отколкото има нужда, професионалните остават празни.

Източник: dnevnik.bg