Ученици Училища

Над 2000 камери следят за крадци и насилие в училищата

2069 камери, поставени в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища между хлапетата.

Това показва справка от просветното министерство.

С поставени на входовете камери в 1786 училища директорите следят кой излиза и влиза в школото, ръководено от тях. В 1908 пък наблюдават какво се случва в дворовете. Най-малко използваният метод от школското ръководство за следене за спазването на реда е видеонаблюдението в класните стаи. Само в 1729 училища са поставени камери в помещенията, където се обучават възпитаниците в тях.

От справката на просветното министерство става ясно, че всяко осмо школо в страната е без каквото и да било видеонаблюдение. Най-много училища без поставени охранителни камери са в област Смолян – 28. След нея се нареждат областите Пазарджик с общо 26 школа без камери и Варна – с 20.

Най-добре защитената област пък се оказва Габрово, където няма училище без видеонаблюдение.

В столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ първите камери са монтирани преди 7 години, а преди три ги заменят с най-новите, сподели пред „Монитор“ директорът на школото Диян Стаматов.

„В ежедневието ние ги използваме за разрешване на различни проблеми. Търсим изчезнали вещи – децата забравят телефони, портмонета, раници и ги намираме с помощта на камерите. Има и случаи на агресия, в които гледаме записите, за да разберем кои са участниците“, обясни Стаматов. Той уточни, че във връзка със закона за защита на личните данни записите не биват показвани на трети лица, като към тях спадат и родителите на малчуганите.

„На тях освен собствените им деца има и други. Родителите не бива да гледат записите, защото това може да бъде причина за завеждане на съдебно дело“, разясни директорът. Затова в училището записите могат да се гледат единствено от педагогическия съвет или от деца, които са на тях и имат някакъв проблем и търсят начин за разрешването му.

„Чрез изискване от различни институции, като МВР, видеозаписите могат да бъдат получени, но не и да бъдат предоставени на частно лице“, каза още Стаматов.

Във Варна видеокамерите най-често разкриват кражби и телесни повреди вследствие на побои, коментира зам.-кметът по реда и сигурността Тодор Иванов. Той посочи, че през последните години тенденцията в морската столица е за намаляване на броя на нарушителите и възрастта им, като все повече от тях са под 14 години. Според Иванов обаче нерядко случаите на детска агресия се потулват от училищното ръководство заради страх от сриване на имиджа на училището.

Благодарение на „зорките очи“ във Варна е заловена и осъдена чистачка в елитна варненска гимназия, уличена в кражба на пари от 11 деца в рамките на 3 месеца. Видеокамерите заснели как хигиенистката се възползвала от провеждането на занятия по физкултура извън класните стаи и под предлог че влиза да ги изчисти, системно бъркала в джобовете на ученически якета и вземала различни дребни суми. Камерите помагат да се разкрие и кой е откраднал два мобилни телефона от оставена без наблюдение раница в двора на училище. Записи от сървърите на училищни камери помагат и за издирването на крадец. Те запечатват и как за минути се обира кола до училище „Елин Пелин“ във Варна. В Професионалната гимназия по строителство във Варна пък разкриват 22-годишен младеж от Каменар, който нахлува в междучасието и пребива ученик.

Охранителна видеокамера в Основно училище «Проф. Иван Батаклиев» в Пазарджик пък преди време помогна да се разкрие и задържи крадец, който отмъкнал от кабинета на директорката джиесема и портмонето й.

Наркоманът и криминално проявен минал през охраната на школото, като казал на пропуска, че има насрочена среща с директорката, която в това време била в съседната стая.

Камерите, които са монтирани в бургаските училища и забавачки, се виждат отдалеч и крадците старателно ги заобикалят. Самият факт, че се знае, че някъде има видеонаблюдение, е достатъчен за успешната превенция, смятат директорите на учебните заведения. Именно затова според тях там, където са монтирани камери, няма дори и дребни престъпления.

Източник: monitor.bg