Институции

Над 100 младежи гласуваха Харта на своите онлайн права в НС

След разгорещени дебати, гласуване и прегласуване по всички правила на парламентарния живот 100 младежи приеха с мнозинство в международния Ден за безопасен интернет на 5 февруари Харта на онлайн правата на младите хора в България, информира Ценрърът за безопасен интернет.

Тричасовите дебати се проведоха в Зала „Изток“ на Народното събрание в присъствието на народните представители Галина Банковска, Катя Чалъкова, и Ирена Соколова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, представители на Министерството на образованието, , Сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП, Виваком, регионалния представител на Фейсбук Габриела Чех и представителя на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe Ханс Мартенс.

Десет главни делегати от цялата страна, избрани с онлайн гласуване през Фейсбук, представиха и аргументираха 10 основни права на младите хора в интернет, както и техните ограничения. Младежи от 9 Френска езикова гимназия, 26, 35, 51, 73 и 119 училища в София, от Детския съвет към ДАЗД и SOS детски селища атакуваха с въпроси, забележки и предложения аргументацията на основните делегати. Въпросите им поставиха на изпитание и официалните гости на събитието. Дебатите се излъчваха на живо в интернет и бяха наблюдавани в над 400 училища в цялата страна, откъдето постъпваха дистанционно допълнителни въпроси.

Делегатите в първия по рода си младежки парламент поставиха изискването приетата Харта да бъде обсъдена и прецизирана до следващия Ден за безопасен интернет. Поставена беше и задачата Хартата да бъде разгласена възможно най-широко, за да участват колкото може повече млади хора в нейното обсъждане. Към институциите и бизнеса беше отправено искане да помислят как ще гарантират спазването на избраните 10 основни онлайн права, които са:

1. ВЪЗМОЖНОСТИ: имам право да използвам възможностите на Мрежата, ако уважавам правата и достойнството на другите.
2. ПОЛЗА: имам право да ползвам всичко, което ми е нужно, доколкото спазвам авторските права.
3. СОБСТВЕНО МНЕНИЕ: имам право да изразявам свободно мнение, ако не обиждам някого.
4. ТВОРЧЕСТВО: имам право да създавам свое съдържание, ако не плагиатствам.
5. ПОВЕРИТЕЛНОСТ: имам право да определям достъпа до моето съдържание, за да предпазя самоличността си.
6. ОБЩУВАНЕ: имам право да общувам свободно, ако не използвам реч на омразата.
7. ДОСТОВЕРНОСТ: имам право да проверявам истинността на информацията, за да се уверя в нейната достоверност.
8. ПОМОЩ: имам право да получавам компетентна помощ, когато е необходимо.
9. УЧАСТИЕ: имам право да участвам във вземане на решения, които ме касаят.
10. СВОБОДА: имам право да правя, каквото ми харесва, доколкото зачитам правата на другите.

Младежкият парламент беше организиран от Националния център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ със съдействието на парламентарната Комисия за образование, наука и по въпросите на децата младежта и спорта, с медийното бартньорство на Българска национална телевизия и Кабината.ком и със спонсорството на Виваком.

Пълният видеозапис на дебатите (1.4 GB) може да бъде свален от тук

Виж още снимки