Мнения

МОН ще осигури нормална работа на изборните секции в училищата

Министърът на образованието проф. Николай Денков пое ангажимент при предстоящите избори МОН да осигури нормалната работа на избирателните секции в училищата.

Съвсем малко време не достигна на 43-ия парламент да приеме окончателно поправките в Закона за развитие на академичния състав. По време на служебния мандат МОН ще актуализира законопроекта, като използва всичко постигнато в тази посока до момента.

„Един от най-важните елементи в предложените промени е определянето на минимални изисквания за заемане на академичните длъжности „доцент“ и „професор“ и за присъждане на научните звания „доктор“ и „доктор на науките“. Не може да има универсални минимални изисквания, те са различни за различните научни направления. Нашата задача е да разработим специфични минимални изисквания за всяка отделна област и ние вече работим по този въпрос“, поясни заместник-министър Иван Димов.

„Подготвяните промени в Закона за развитие на академичния състав са част от изпълнението на плана за действие по Националната стратегия за развитие на висшето образование и са в синхрон с нея“, подчерта министър Денков.

Източник: МОН