Ученици

МОН: Повече ваканции през следващата учебна година

По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна година. Според проекта на заповед, публикуван за обществено обсъждане, ваканцията между първия и втория срок ще бъде пет дни – от 1 до 5 февруари 2023 г. Досега тя беше само един ден, което е твърде малко за възстановяване на силите на учители и ученици.

За да компенсира недостатъчното време за отдих, миналата зима министърът на образованието и науката обяви четири допълнителни дни за неучебни и заедно със съботите и неделите училищата затвориха за цели девет дни. Сега по-дългата междусрочна почивка става норма.

Последният ден на октомври 2022 г. ще бъде неучебен. Така есенната ваканция ще бъде четири дни, включително празничния 1 ноември. Последните учебни занятия за 2022 г. ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 г. Великденската ваканция ще започне на 8 април 2023 г. за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат отново в училище на 18 април 2023 г.

Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Ако предложението на МОН бъде прието, матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 г., а изпитът по втори предмет по избор, както и този по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г.

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика – на 16 юни 2023 г.

 Проектите на заповеди, свързани с графика на учебното време и националните изпити през учебната 2022-2023 година можете да видите ТУК