Ученици

МОН: По-добри познания по български език, отколкото по математика след 4. клас

Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ) отколкото по математика. Това показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета. Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се проведоха съответно на 26 и на 27 май т.г., припомня МОН.

По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки от 100. По математика средният резултат е по-скромен – 57,33 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки (виж в края на текста) това означава „много добър“ по български език и литература и „добър“ по математика.

Общият резултат е сравнително висок. Той потвърждава наблюденията от международните изследвания PIRLS и TIMMS, че българските четвъртокласници се справят над средното равнище в сравнение със своите връстници в други страни.

С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита.

Добро впечатление прави също тенденцията повече ученици да имат пълен брой точки на отворените въпроси отколкото на затворените. Това показва напредък при най-важните умения – да мислят, да решават задачи, да четат и създават текст.

Пълният анализ на резултатите четете на уебсайта на МОН.

Източник: МОН