Мнения

Майкрософт България представи модната видеоинсталация “Игри на личността 8.1“


Майкрософт България заедно с модния дизайнер Боян Петрушевски представиха модната видеоинсталация „Игри на личността 8.1“ във VIVACOM Art Hall. Проектът свързва нематериалния свят на софтуерните технологии (Windows 8.1) и материалността на дрехата, откривайки неподозирани допирни точки и територии на себеформиране в двете посоки без начало и край.

Вдъхновенa от отличителните черти на новия Windows 8.1 – възможностите за персонализация и забавление – видеоинсталацията „Игри на личността 8.1“ e едновременно автопортрет и портрет на съвремието. В търсенето на своята собствена форма, чрез преплитането на дреха и филм, дизайнерът отвежда зрителя на един нов вид пътуване – експеримент към себе си, отвъд материята и границите на съзнанието с помощта на технологиите. Отваряйки рамките на личността, авторът анализира свободата да моделираме себе си посредством технологиите в един нестихващ процес.

Проектът „Игри на личността 8.1“ е постмодерна версия на Витрувианския човек на Леонардо и разкрива неподозирани територии, където възможностите за модулиране и моделиране на действителността стават безкрайни. Резултатът зависи от избора, търсеното удобство, функционалността. Пространство отвъд времето и време отвъд пространството в пресечната точка. В този център на преплитане между мода и технологии се разкрива човекът в неговата най-дълбока същност – играта. Homo ludens, играещият човек, генератор на творческа енергия и промяна. Защото, по думите на Фридрих Шилер, „човекът играе само там, където е човек в пълното значение на думата, и е изцяло човек само там, където играе”. Кой къде ще се озове зависи единствено и само от личния ни избор.

Автор на концепцията и дизайна в „Игри на личността 8.1“ е Боян Петрушевски, заснемане – Иван Мурджев, звук – Димитър Галилеев, монтаж – Христо Йоргов, текст – Димитър Пижев, асистент е Кристина Лалчев.

Представянето на модната – видеоинсталация е събитие от кампанията „Windows 8.1 – лично твой“, чиято идея е да покаже, че технологиите са неразделна част от индивидуалността ни и са естествено продължение на личния ни стил, да разкаже историите на хората, които променят нас и живота ни чрез тях, да покаже трансформацията на човека. Устройствата, които ползваме (телефони, таблети, лаптопи) днес, са важен акцент в начина ни на представяне във външния свят и подчертават характера ни във всеки момент от ежедневието.

Като част от инициативата „Windows 8.1 – лично твой“, през ноември 2013 г. Майкрософт България подготви и публикува 8 вдъхновяващи истории на хора, които създават приложения за Windows платформата.

Събитието за проекта „Игри на личността 8.1“ се организира със съдействието на Absolut и VIVACOM Art Hall. Освен видеоинсталацията, гостите се докоснаха и до личните моменти на американския елит през изминалите десетилетия, запечатани от фотографа Хари Бенсън.