Мнения Ученици Училища

Майки на бунт срещу събирането на пари в ясли и градини

Родители са се оплакали, че им искат пари за закупуване на различни консумативи в яслите и детските градини. Това става ясно от заповед за кмета на Смолян Николай Мелемов, с която се забранява тази практика.

„С моя заповед категорично съм забранил на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в детските градини събирането на парични средства от родителите на децата, по какъвто и да е повод и в какъвто и да е размер. Родители продължават да се оплакат, че от детски заведения в Смолян са им искали пари за закупуване на печки, пердета и килими. Давайте сигнали за такива нарушения. Няма фактура, която да не съм подписал за консумативи и всичко необходимо за детските градини“, съобщи градоначалникът.

Заповедта е издадена на 21 октомври 2016 г. и е сведена за изпълнение на директорите на общинските детски градини на територията на община Смолян и на други заинтересовани лица. Кметът подчертава, че всички необходими санитарни материали се осигуряват от общината.

Събирането на пари от родителите за допълнителни консумативи е честа практика у нас. В много от детските ясли и градни се набавят средства за закупуването на играчки, например. Родители обясниха пред Novini.bg, че има практика известна сума пари да се събира в началото на учебната година, като средствата се използват според нуждите на забавачките.

Източник: novini.bg