Ученици

За „Богатствата на момъка“ са писали седмокласниците на изпита по БЕЛ

Преразказ с дидактическа задача върху творбата „Богатствата на момъка“ от Георги Русафов писаха седмокласниците на днешното национално външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/, коментираха ученици, излезли от изпита от столични училища.

По вариант 1 писаха днес седмокласниците на националното външно оценяване по БЕЛ, което започва в 9.00 часа. Всички седмокласници в страната са 61 223. През тази година изпитите в седми клас са от две части, които ще се оценяват с обща оценка.

По първата част от външното оценяване по български език и литература седмокласниците днес трябваше да отговарят на 25 тестови задачи за 60 минути. Втората част от изпита беше за написването на преразказ с дидактическа задача и продължи 90 минути. За тази част от изпита ученици разказаха, че е трябвало да напишат преразказ от името на момъка от творбата „Богатствата на момъка“ от Георги Русафов, предаде БТА.

Седмокласниците винаги правят преразказ на външното оценяване от БЕЛ върху неизучаван автор в училище. В първата част от изпита, на 25-ия въпрос трябваше да се напише теза върху думите на Бай Ганьо за Виена – „какво ще ѝ гледам на Виената, град като град“, коментира седмокласник.

На 19 юни е националното външно оценяване по математика в седми клас. Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите.

През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър – от вкъщи или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

Източник: novini.bg