Институции

Защо висшето образование се обезценява?

Според статистиката само около 60% от студентите завършват своето висше образование и получават бакалавърска степен.

Оказва се, че в днешния забързан свят то не ви гарантира успех. Напоследък чуваме все повече истории на самоуки предприемачи, които не са губили време в университета и въпреки това са завладели света. Ето няколко причини, които водят до обезценяването на образованието.

1. Високи такси

В повечето западни страни привилегията да учите в университет струва много пари и в крайна сметка завършилите са принудени да търсят високо платена работа, за да изплатят студентските си заеми.

Но тогава се появява друг проблем – много компании търсят хора с трудов стаж. Затова мнозина избират професионалния живот след гимназията и за 4-5 години стават квалифицирани специалисти с прилично ниво на заплата и сериозен професионален опит.

2. Много успели хора нямат диплома

Примерът е изключително важен в днешно време. Младите хора гледат телевизия, информират се, следят социалните мрежи и това, което виждат, е как голям процент от най-успелите хора в света всъщност не са стъпвали дори в колеж – Опра Уинфри, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и т.н.

3. Всеки ден се появяват нови професии

Преди 20 години никой не беше чувал за техници по роботика, SEO специалисти и диетолози. Някои области се развиват толкова бързо, че просто не можете да научите за тях в което и да е учебно заведение. Един пример е онлайн предприемачеството.

Висшето образование е сложна институция, която не е в крак с бързите промени в света. И е наистина страшно да се мисли как пазарът на труда ще се промени през следващите 20 години – ще има работни места, които дори все още нямат имена.

4. Онлайн обучението е сила

Университетите осигуряват сравнително общо образование, въпреки факта, че предметите са свързани с вашите специалности. Днес има огромен брой онлайн платформи, които могат да ви помогнат да развиете определено умение, защото понякога е просто излишно да прекарвате 4 години в събиране на обща информация, когато можете да научите това, което наистина ви трябва, само за няколко месеца.

Източник: expert.bg