Ученици Училища

Закриват столове заради слаб интерес на учениците

Слабият интерес от страна на учениците във Варна става причина за закриване на столове.

Липсата на помещения в Пловдив и Русе затруднява храненето на учениците и ги принуждава да ядат в стаите пакетирани храни.

Това показа проверка на „Монитор“.

Интересът на учениците към столовото хранене във Варна е слаб, като децата избягват училищните столове, което е причина много от тях да пуснат кепенците. Независимо че цената на купон е от порядъка на 2 – 2,50 лв., децата не обичат да се хранят в училище и с всяка година столуващите намаляват. Иначе, според наблюдения  на родители, храната е разнообразна, а хлябът е неограничен и пълнозърнест.

„Аз съм доволна и затова никак не се дразня от повишената цена на купона. Миналата година беше по 1,80 лв. и включваше второ и десерт, сега е с 50 стотинки повече, но за три яденета. Но знам, че един дюнер е 1,70 примерно. Понякога децата изяждат десерта, така ни е казвала госпожата и за сина ми, коментира майка на четвъртокласник.

Много от хранителните блокове във варненските училища са върнати от „Ученическо и столово хранене“. Дали ще продължат да съществуват като такива, решава ръководството. Има случаи, при които се взема решение помещенията да се използват за други дейности, но не и за хранене. Друга част от училищата във Варна имат сключени договори за столово хранене с различни фирми, най-често за кетъринг, информират от община Варна. Много от училищата са направили козметични ремонти на помещенията за хранене с пари от собствения си бюджет.

Не всички школа в Русе разполагат с ученически стол. В тези училища, в които няма специално помещение, предназначено за стол, малките ученици се хранят в класните стаи.

В някои великотърновски общини като Стражица и Павликени в някои училища се предлага безплатна храна, като обяснението на ръководствата на тези училища е, че по този начин успяват да накарат своите ученици, по-голямата част от които са роми, да посещават училището и учебните занятия.

В началото на всяка учебна година агенцията по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки, за да гарантира спокойствието на родителите, че децата не ядат стари плодове, дали се спазват стандартите, макар и често само по документи, дали храните са истински, а не заместители или продукти с подобрители.

Агенцията бравурно обявява резултатите с обявления от рода на „извършени са (хиляди) броя проверки в детски млечни кухни, детски кухни, хранителни блокове към детски заведения. Издадени са (десетки) предписания, има/няма издадени актове за установяване на административно нарушение”. Тази година на служителите на агенцията не им стигнаха четири дни да обобщят данните от усилената работа на инспекторите.

Източник: monitor.bg