Училища

Държавните зрелостни изпити през август-септември 2016 г. ще се проведат на модули

Държавните зрелостни изпити на предстоящата през август-септември 2016 г. сесия ще се проведат на модули.  Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част (лист с отговори и/или свитък за свободните отговори)  и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея. Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху съответната част.  

В случай, че зрелостник напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Провеждането на матурите на модули няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита. Новият елемент е само организационен и е още една мярка срещу опитите за подсказване и преписване.

Разделянето на части по отделните предмети ще е както следва:

Предмет

Модули

Модул1

Модул 2

Модул 3

 

Времетраене в астрономически час

Времетраене в астрономически час

Времетраене в астрономически час

БЕЛ

1

1

2

Френски език

1

1

2

Немски език

1

1

2

Руски език

1

1

2

Испански език

1

1

2

Италиански език

1

1

2

История и цивилизация

1

1

2

Философски цикъл

1

1

2

Английски език

1

1,5

1,5

География и икономика

1

1,5

1,5

Математика

1,5

2,5

Няма

Химия и опазване на околната среда

1,5

2,5

Няма

Биология и здравно образование

1,5

2,5

Няма

Физика и астрономия

1,5

2,5

Няма

Всички останали правила за провеждането на държавни зрелостни изпити се запазват:

Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити;

Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име,  и той трябва да го заеме не по-късно от 7,30 часа;

Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

От държавен зрелостен изпит се отстранява и напуска сградата на училището зрелостник, който: преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

Не се допуска нарушаване на анонимността на изпитната работа – на листа и на свитъка за свободните отговори, чрез  поставяне на знаци,  записване на име и др. В противен случай изпитната работа не се оценява.

Заявления за участие в предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити са подали 8383 зрелостници. До 26 август т.г. те трябва да получат служебните си бележки, че са допуснати до матури. 

 

Източник: mon.bg