Ученици

Държавата дава на общините 7,9 млн. лв. за транспорт на ученици

7,9 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици, реши кабинетът на заседанието си в сряда.

„Средствата за превоз са неотложен разход за образователната системата, за да се изпълни една от основните мерки за осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца и ученици“, се посочва в мотивите към решението. Сума в размер на 7 400 000 лв. ще бъде осигурена от централния бюджет, а останалите – 591 315 лв. – от бюджета на Министерството на образованието и науката.

С 1,5 млн. лв. пък ще бъдат финансирани дейности по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, одобрена през 2018 г. С тях ще се осигури финансиране на интернет свързаност за всички училища на бюджетна издръжка.

Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН.

1,5 млн. лв. ще бъдат дадени и за провеждане на допълнително обучение на учениците от основната образователна степен, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. В тях са включени и средства за администриране на дейностите, свързани с обучението им.

Източник: monitor.bg