Учители

Днес е Богоявление (видео)

На днешния ден православната църква празнува един от най-големите си и светли празници – Богоявление, който се нарича още Просвещение. За всички нас обаче е познат най-вече като Йордановден.

Според библейската притча Йоан Кръстител е потапял до шия в река Йордан всеки човек, докато не изповядал всичките си грехове, но когато пред него се появил Исус, светецът се поклонил и заявил, че той самият трябва да се кръсти при него.

Когато Спасителят влязъл във водите на Йордан, небесата се отворили, блеснала светлина и Духът Божий във вид на гълъб слязъл от там върху кръщаващия се. След това се чул глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Вярва се, че в нощта срещу празника небето се отваря и всеки който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

Празникът се отбелязва с освещаване на водата. За целта след църковната служба в нея се хвърля кръст, за който в обикновено много студените води мъже се хвърлят да го извадят. Успелият да го хване, ще се радва на желязно здраве през цялата година.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

На Йордановден в Калофер от 200 години има традиция мъже да влязат до кръст в ледените води на Тунджа и да играят хоро. Местните жители твърдят, че няма известен случай някой, независимо от възрастта си, да се е разболял след авантюрата.

Виж впечатляващите кадри от миналогодишното хоро

Мрежата на учителите новатори Teacher.bg поздравява всички, носещи имената Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана, Динко и Господин. На тях, както и на всички останали пожелаваме крепко здраве и успехи през новата година.