Ученици

Деца на бежанци ще учат допълнително български език

Допълнително обучение по български език ще преминават децата на бежанци, записани в детските градини и училищата у нас.

Това гласи проект на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, качена за обществено обсъждане в сайта на МОН. Документът беше предварително съгласуван с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат на бежанците към ООН и неправителствени организации.

След влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование МОН изготви държавен образователен стандарт за изучаване на книжовния български език от деца, чийто майчин език не е българският. Сред тях са и децата на търсещите закрила. Учениците ще посещават часове извън училищния план по време на учебните занятия и/или през лятната ваканция в зависимост от потребностите им. Обучението в училищата ще се провежда по учебни програми, разработени за български като чужд език.

Българските училищата ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок. Директорите ще трябва да определят комисии от педагози за провеждане на събеседване и насочване на децата към подготвителна група или определен клас.

Източник: МОН