Ученици

Две нови стипендии за учениците от втория срок

Правителството одобри две нови стипендии за учениците, завършили основното си образование. Те ще се отпускат от втория учебен срок на учебната 2018/2019 година.

Първата е за ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап. Втората е гимназисти, които са приети по защитените специалности от професии или специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, и се обучават по тях през тази учебна година.

Стипендиите ще се предоставят на основа класиране на учениците подобно на стипендиите за постигнати образователни резултати и за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането. Учениците, които отговарят на условията за получаване на повече от една стипендия, ще имат право да изберат само една от тях. В същото време има възможност, когато ученик е класиран за една от двата вида нови стипендии и едновременно за стипендия за образователни резултати, да има право да получи и половината от размера на стипендията за образователни резултати. Целта е да се стимулират учениците с по-висок успех.

Поощренията няма да се изплащат на ученици с пет отсъствия по неуважителни причини през месеца, за който е стипендията. Учениците през учебните 2018/2019 и 2019/2020 г., които се обучават в дуална система и получават стипендии по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“, няма да имат право на стипендия за ученици за дуалната система на обучение в класовете от първи гимназиален етап, осигурена от държавния бюджет. Промените имат за цел разширяване на кръга от ученици с право на стипендии след завършено основно образование. Новите стипендии ще допринесат за укрепване на връзката между професионалното образование и обучение и изискванията на пазара на труда, а също и за намаляване на отпадащите от училище.

Предвиждат се и стипендии за ученици със специални образователни потребности след завършен седми клас, които се обучават в държавните и в общинските центрове за специална образователна подкрепа.

Източник: monitor.bg