Мнения Учители

Грипната ваканция донесла напрежение за неприсъствените дни на учителите

В колективния трудов договор трябва да се разпише ясно какъв отпуск се ползва в случай на грипна или дървена ваканция, за да няма противопоставяне и спекулации.

Tова каза пред БНР Диян Стаматов – директор на столичното 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в образованието. Според него е редно при подобни ситуации тези дни да се ползват от платения годишен отпуск.

Синдикатите настояват обаче това да бъде допълнителен извънреден отпуск над полагаемия. Въпросът е обаче кой ще плаща тези допълнителни дни, каза Стаматов и добави, че предстои да се види дали Министерството на образованието ще има възможност да поеме този разход.

„Проблемът възниква от колективния трудов договор, който беше разписан през лятото на 2018 г. В него за първи път се появява един текст, свързан с това, че когато има екстремни ситуации, в които има задължително предписание от някоя институция, каквато например е здравната инспекция, учителите би трябвало да бъдат в неприсъствен ден по отношение на учебните заведения.

Думата „неприсъствен“ създаде известен дискомфорт в тълкуването и противоречия, свързани с това дали учителите са в отпуск, или друго. Това напрежение трябва да се изчисти“, обясни Стаматов в предаването „Преди всички“. Той припомни, че предишни години, когато е имало грипни или дървени ваканции, учителите или са излизали в платен годишен отпуск, или са били на работа, или са били в болничен. Това обаче не е разписано ясно и коректно. По думите му объркването тази година е възникнало от това, че различните здравни инспекции са издали различни документи – при едни е било задължителна грипна ваканция, а при други – препоръка за ваканция.

Източник: novini.bg