Училища

В Търговище отбелязаха Световния ден срещу насилието в училищата

Учениците от 1 ОУ „Христо Ботев“ в гр. Търговище отбелязаха Световния ден срещу насилието в училищата, известен като Ден на розовата фланелка, който бе вчера, 24 февруари. Събитието бе подкрепено от Областна дирекция на МВР, Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни.

Членовете на ученическия съвет на училището отправиха апел към всички присъстващи: „Скъпи приятели, Призоваваме Ви да бъдем добри и усмихнати! Да не допускаме агресията, насилието и грубостта да влияят на нашите взаимоотношения! Да разтворим сърцата си за доброто, красотата и любовта“!

Децата призоваха всички да проявяват повече  уважение и състрадание, а училищата да бъдат освободени от агресия и тормоз.

Историята на Световния ден срещу насилието в училищата започва през 2007 г. в Канада. По време на откриването на учебната година, ученици се подигравали на деветокласник, който  бил облечен в розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на техния приятел.

Инициативата бързо става популярна по света. В България този ден се отбелязва за първи път през 2012 година.

Източник: nrgtv.bg