Мнения

В Копенхаген се проведе заключителната конференция по проект “Европейската Седмица на е-Уменията 2012“

На 30 март в Копенхаген се проведе заключителната конференция по проекта „Европейската Седмица на е-Уменията 2012“. Събитието се откри от НП Принцеса Мари, съпруга на принца на Дания Йоаким. В него взеха участие представители на 23 национална ИТ асоциации, сред които и БАИТ, изпълнител по проекта за България, в лицето на Теодор Захов, председател на УС и Весела Калъчева, изпълнителен директор.

Сред основните участници в дискусионните панели бяха Роберт Килис, Министър на образованието на Латвия, Мортен Локегарт, Министър на науката, иновациите и висшето образование на Дания, Мортен Остергард,  член на Европейския парламент, Анти Пелтомаки от Дирекцията „Предприятия и индустрия“ на Европейската комисия, Джон Амбригио – член на Алианса на е-уменията на Малта и Кристиан Руп – изпълнителен секретар на е-правителство на Австрия.

От страна на големите ИТ компании участие взеха изпълнителния директор на Dell Аня Монрад, вицепрезидента на IBM Дания Ким Оструп, президента на Майкрософт за Западна Европа Клаус Холсе и д-р Ерки Ормала, вицепрезидент на Нокия.

По време на конференцията се връчиха наградите на европейската седмица на е-уменията. Наградените проекти могат да се видят тук http://eskills-week.ec.europa.eu/web/guest/e-skills-week-competition

В рамките на събитието се състоя работна срещана на регионалния клъстър, включващ България, Кипър и Гърция. В началото на проекта трите страни се договориха да проведат национални състезания по програмиране с Майкрософт Коду. Тези състезания вече са проведени в България и Кипър и остава да се излъчат националните победители. Победителят за Гърция ще бъде известен през месец май. Тогава ще се състои и регионално състезание на победителите от трите страни и ще се излъчи регионален победител. Наградите за националните състезания и за регионалното ще бъдат осигурени от Майкрософт.

Продължава и Европейското състезание  Project Passion, което дава възможност на младите хора (16-26) да създадат свои осведомителни кампании за значимостта и нарастващата нужда от е-Умения и за по-добрите шансове за намиране на работа, които те предоставят. Участниците могат да предават своите разработки до 30 юни 2012. Повече за категориите, условията за участие и наградения фонд можете да намерите тук: http://eskills-week.ec.europa.eu/web/guest/project-passion

Научете повече за Седмицата на е-Уменията тук: http://eskills-week.ec.europa.eu   
Повече за проекта у нас можете да научите тук: http://idg.bg/eskills