Училища

В Добрич пак отчитат повече места в гимназиите, отколкото ученици

За поредна година броят на учениците в Добричко намалява, съобщиха организаторите на традиционната Панорама на средните училища, която се проведе в Добрич.

По данни на отдела по образование децата в Добрич, които тази година завършват 7 клас са 703, а тези, които ще завършат 8 клас – 268. Училища, профилирани и професионални гимназии, обявили прием за завършващи седми клас, са със заявен прием на 778 деца, а след осми клас заявеният прием е почти с двойно повече места – 464, пише „Стандарт“.

В Панорамата се включиха 19 учебни заведения – 7 професионални училища, 3 профилирани гимназии, 5 средни общообразователни училища, две частни гимназии. От образователния отдел добавиха още, че се разчита за попълване на обявените места и на деца от община Добричка, като се очаква над 180 седмокласници от училищата в селата на общината да продължат образованието си в гимназии и школа в областния център, както и 170 осмокласници да се запишат да учат до 12 клас в Добрич. За поредна година голям интерес тийнейджърите проявяват към приема на езикова гимназия.

Сред предпочитаните училища е и финансово-стопанската гимназия. Част от тийнейджърите, на които им предстои да се явят на изпита за прием, като решават втори модул от тестовете за външно оценяване по български език и литература и математика вчера посетиха Панорамата, за да решат къде да продължат образованието си, докато друга част директно се насочваха към щандовете на вече избраното от тях училище, като се интересуваха с подробности за различните специалности.