Ученици Училища

Въшки налазиха софийските училища

Нараства броят на опаразитените с главови въшки ученици в София, сочи доклад на столичната РЗИ.

Тенденцията за увеличаване на броя на засегнатите продължава.

От здравната инспекция съобщават, че от проверени 205 училища, в 92 са открити ученици с гниди, а в 17 училища опаразитените са били едновременно с гниди и въшки. Най-сериозен е проблемът в по-малките училищни класове. 48% от откритите опаразитени деца са от подготвителните групи до четвърти клас.

Проверени са били общо 102 232 ученика от първи до 12 клас, като сред тях са открити 434 опаразитени с гниди и 32 – с въшки.

Най-много са откритите случаи в училища в районите „Витоша“, където от 8 проверени училища, въшки или гниди са намерени в 7; „Възраждане“ – в проверени 13 училища, паразити са открити в 8; „Илинден“ – от 9 училища, 6 са опаразитени; „Сердика“ – от 10 училища, в 8 има паразити; Банкя – и в двете проверени училища са открити въшки.

Отличници са училищата в районите „Изгрев“, „Красна поляна“ и Кремиковци, в които не е регистриран случай на гниди или въшки при проверките.

От РЗИ препоръчват да се прилагат противоепидемичните мерки, които включват:

– ежеседмични прегледи на децата от първи до седми клас, а прегледите на учениците от осми до дванадесети клас да са ежемесечни;

– учениците, при които са открити въшки и/или гниди, да се отстраняват своевременно от училище;

– отстранените да се приемат отново след преглед от медицинските специалисти;

– медицинските специалисти да оказват методична помощ на родителите.

Източник: offnews.bg