Ученици

Вълчев: Уседналостта остава водещ критерий за първолаците

Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а като насочване за децата и техните родители при избора на училище, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на изслушване пред ресорната комисия в парламента.

Според него тази политика на десегрегация е необходима и ще осигури по-добри възможности за контрол при кандидатстването, класирането и записването на ученици в различните видове учебни заведения.

„За нас тази политика е безспорна, не трябва да увеличаваме броя на сегрегираните училища. Така или иначе в момента имаме голям брой такива училища, заради т.нар. „локално мнозинство“. Насочването ще става по административен начин, но за да не бъде за сметка на останалите деца, може би, ще добавим, че те ще се насочват към училища, където има неприети от „прилежащия“ район, т.е. останалите свободни места, след като бъдат приети децата от прилежащия район, да намерим баланса между правото на родителите да запишат децата си в най-близкото училище, но и за да се правят политики за десегрегация, които са ключови по отношение на образователния процес на децата”, заяви Вълчев.

Източник: kanal3.bg