Училища

Въвеждат целево финансиране на Висшите училища

Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Със законопроекта се постига съответствие с приетата Стратегия за развитие на висшето образование (2014-2020 г.), която предвижда последователни мерки за диференциране на финансирането на висшите училища според резултатите от обучението.

За да се постигне обвързване на висшето образование с потребностите на реалната икономика и пазара на труда, се въвеждат приоритетни професионални направления и защитени специалности. По този начин ще е възможно целево финансиране на определени стратегически за страната направления и защитени специалности. Като защитени се определят специалности с ограничен интерес от страна на потребителите, но важни за икономическия и социален живот на страната.

Промените целят и постепенното диференциране на субсидията за научна дейност за висшите училища въз основа на обективни показатели за научните резултати.

Със законопроекта се предвижда и предоставяне на възможност държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане. Ще бъде регулиран максималният размер на таксите за платено обучение, като той не може да бъде по-висок от 170 на сто от съответните диференцирани нормативи. Платеното обучение се установява, за да се удовлетворят желанията на кандидат-студентите и кандидат-докторантите с интерес за обучение по специалности от професионални направления, за които в определен етап държавата не осигурява достатъчен финансов ресурс.

С приетия документ се регламентира изискването при институционалната акредитация на висшите училища и оценяването на съответствието с изискванията за академичен състав на трудов договор член на академичния състав да може да участва в акредитацията на не повече от едно висше училище. Изменението има за цел оптимизиране на академичната среда във всяко висше училище, както и стимулиране изграждането на нови поколение преподаватели, учени и изследователи, мотивирани от възможността за научно и професионално израстване.

Като резултат от измененията в Закона за висшето образование се очаква засилване на конкуренцията между висшите училища, повишаване качеството на обучението и на научните изследвания и утвърждаването на институциите за висше образование като научни центрове.