Мнения

Въвеждат национално външно оценяване и в Х клас

В десети клас ще бъде въведено национално външно оценяване (НВО), като целта е да се оцени нивото на учениците при завършването на първия гимназиален етап. То ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат в десети клас, т.е. за тези, които сега през септември ще бъдат седми клас. Това предвижда проектът на Държавния образователен стандарт за оценяване резултатите от обучението на учениците.

Вариантите, които са представени за обществено обсъждане са два.

Първият е да има задължителни два изпита – по български и четивна грамотност и по математика, а по желание да има още четири изпита – по природни науки, за обществени и граждански компетентности, по чужд език и по дигитални компетентности.

Вторият вариант предвижда по желание да са само НВО по чужд език и дигитални знания, а останалите четири да са задължителни. Учениците ще могат да получават сертификати за владеенето на чужд език и дигитални компетентности, които сега са платени и това е допълнителен стимул учениците да положат и тези изпити, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

В десети клас приключва първият етап на гимназиалното образование и съвпада със задължителната възраст за посещаване на училище, определена от Конституцията. Резултатите от националното външно оценяване ще дадат втори шанс на онези ученици, които след седми клас са влезли в обединено училище до десети клас, да продължат своето образование в друго профилирано или професионално училище до дванадесети клас.

Източник: МОН