Ученици

Български студенти на второ място в света по синтетична биология

Световно признание за български студенти по биология и медицина. Те завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света. Те са млади, талантливи и нахъсани да докажат, че са най-добрите в света. И го правят. Грабват сребърен медал за България сред конкуренцията на 310 отбора от 44 страни.

„Това ни поставя едно ниво над „Харвард” и Масачузетският технологичен институт, които взеха бронзов медал тази година, което означава, че ние растем много по-бързо за една година”, обясни Илка Цветкова. В отбора са студенти от биологическия факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София. Подготвят се в лабораториите на „София тех парк”. Проектът им представлява регулиране на мутациите на ешерихия коли.

„Освен че е вредна, това, което повечето хора знаят, тя може да бъде много по-полезна. Като ние можем да направим да бъде полезна. Може да се използва за производството на различни витамини, белтъци, продукти, които могат да се приложат в индустрията”, обясни Илка Цветкова.

„Ако я мутираме, така че да я направим безвредна, по този начин се правят ваксините. Избират се щамове, които нямат тези патогени. Нашето откритие ще подобри сферите на медицина, фармокология, земеделие и вкусовата промишленост, като им позволява по-евтин начин за производство”, заяви Борян Спасов.

Това е второто  признание от цял свят за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

Източник: nova.bg