Ученици Училища

Биха ученичка пред търновско училище

Ученичка от великотърновското училище „Патриарх Евтимий” е била нападната и бита пред очита на бременната и майка.

Инцидентът станал в средата на миналата седмица.

На излизане от училището 13-годишната Мирослава внезапно била нападната от група свои връстници, които започнали да и нанасят удари по тялото. „Събориха ме на земята и започнаха да ме удрят и да ме ритат навсякъде, където им падне. Направиха ми много синини”, разказва момичето. Въпреки, че по това време в района имало и други по-големи ученици и възрастни никой се намесил за да отърве момичето, станало обект на агресия. Поради напредналата си бременност, майката на Мирослава също не посмяла да застане на пътя на ударите и да защити дъщеря си. „Нищо не можах да направя, само гледах как я бият. Наоколо имаше други родители, учители, но никой не се намеси. Всички гледаха само сеир отстрани. Обърнахме се към директоката, тя също не пожела да ни помогне и да застане на наша страна”, твърди майката Галя Николова.

След случката родителите на битото момиче са подали жалба и са категорични, че ще водят съдебно дело срещу училището. Те твърдят, че срещу дъщеря им има системен тормоз от други ученици, а ръководството на школото не предприема никакви мерки за да я защити. Срещу момичето постоянно се отправяли по телефона и устно заплахи и закани за убийство и преследване.

Поради това родителите искат да преместят дъщеря си в други училище. Оказва се обаче, че от училището не дават разрешение за това преместване. Според шефката на учебното заведение, Иваничка Петкова, инцидентът с ученичката бил преувеличен и изопачен. А никой от учителите не се намесил, тъй като побоят се бил случил извън района на училището, на улицата. „Не е била пребита. Карали са се, псували са и са отправяли разни реплики, но това се е случило в извънучебно време. запознати сме със случая и сме взели мерки. Психолог работи с децата”, заявява директорката Петкова.

Въпреки това от училището не отричат, че през годините родителите на пострадалото момиче са подавали сигнали за агресия срещу тяхната дъщеря от страна на други ученици. С тях било разговаряно многократно от страна както на директора, така и на училищния психолог.

Новината за битото момиче предизвика коментари сред жителите на Велико Търново и в социалните мрежи в нета. Миналата година за две седмици три деца от това училище посетиха Спешна помощ. Едно от тях беше моето. Лекарите казаха, че им е писнало да приемат деца от това училище”, коментира Албена Добревска.

Източник: monitor.bg