Мнения

Бизнесът ще вземе участие в правенето на образователни политики

Бизнесът ще вземе участие в правенето на образователни политики, в писането на учебни програми и в изработването на Закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на дискусия на тема „ДА! На българската икономика“, която се организира за втори път от вестник „Стандарт“ и  КРИБ в Панагюрище.

Трябва по-ясно да бъдат дефинирани професионално-квалификационните степени каза проф. Танев на срещата и се обърна към представителите на бизнеса с думите: „Вие ще направите това с наша помощ“. Той добави, че в Министерството на образованието и науката ще има постоянен орган, в който ще участват представители на четирите работодателски организации.

Това ще бъде постоянна структура за връзка с работодателите, добави министърът и обясни, че бизнесът ще има 50- процентна квота в настоятелствата на професионалните колежи. Новото е, че в тези колежи ще преподават учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след конкурс. Идеята е в първото ниво на колежите да преподават хора от практиката, които ще изкарат педагогически курс.

Министър Танев се съгласи с някои от предложенията на Минно-геоложката камара за промени в Закона за публично-частното партньорство, за да може бизнесът да влезе с инвестиции  и проекти в образованието.

В дискусията участваха още вицепремиера Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика и Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на Асарел-Медет и председател на Минно-геоложката камара (съорганизатор на дискусията), изнесе презентация по темата за старта на дуалното обучение.