Ученици Училища

Бащата на пострадалото момиче: Учителката и друг път е удряла шамари на деца

Децата са влезли със закъснение в час и са вдигали шум в съблекалнята.

Учителката по физическо възпитание влиза в класната стая като настоява отсъствията да останат неизвинени, а не като закъснения. Това предизвиква спор с децата и избухване на учителката. „Физически и психически дъщеря ми не е добре. Стресирана е, уплашена е. Държат я под наблюдение в болница“. Това заяви баща на детето, пострадало след като учителката вдига чина и го удря.

„Тя се е скарала със съученичката и е започнала да удря по чина и го е блъснала. След това е треснала вратата. Както винаги, пострадало е невинното дете“, разказва мъжът пред БТВ. „По-късно започва е да я боли коремът. Никой не ѝ е помогнал. Стигнала е до вкъщи и е припаднала. Никой не ни се обади“, каза Христо Пондов.

„Това не е първи случай с тази учителка. Крещяла е, вдигала е скандали, дори е удряла шамари на деца. Дори е викана телевизия“, сподели бащата на пострадалото 11-годишно дете.

„След този случай искам да се задействат институциите и да се вземат мерки. Да не се замажат нещата“, каза още той.

„Учителката е склонна да се кара. Не отричам да е удряла шамари и да е имало физическо насилие. Провеждала съм разговори с нея и съм я съветвала да е по-умерена. Това коментира директорката на училището в село Яна Райна Стоилова.

„Учителката каза, че не е разбрала, че е ударила детето. То не е казало веднага, че го боли. Чак в последния час, детето се е оплакало от болки и си е тръгнало. Предполагам, че е вдигнала чина и така е ударила детето“, разказа тя.

„Сега следват проверки. След този случай ще има наказание. Има случаи, в които учителите си изпускат нервите“, призна още Стоилова.

Това поведение е недопустимо. Има поне две непрофесионални прояви. Трябва да ѝ се потърси отговорност. В този случай ще настоявам за по-тежко наказание. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

„Ще се провери дали и директорката е допуснала да има непрофесионални прояви. Трябва да се чуе и другата страна. Това е проява за дисциплинарно уволнение“, добави той.

„В училище си взаимодействат много деца. В тази среда не може да се елиминира агресията. Но българското училище не е източникът на агресията. Учителите правят всичко възможно да я тушират“, подчерта министър Вълчев.

Източник: novini.bg