Мнения

Анкети с родители ще помагат за качеството на образованието

Редовните анкетни проучвания на мнението на родителите за качеството на образователните услуги и цялостната дейност на детската градина или училището ще са част от задължителните елементи в процеса на самооценяване на всяка образователна институция. Това е записано в утвърдената от министъра на образованието и науката в оставка Меглена Кунева Наредба за управлението на качеството в институциите и публикувана на сайта на МОН в рубриката „Нормативни актове“, която е и поредният държавен образователен стандарт към новия училищен закон.

Самооценяването ще се извършва на всеки две години от работна група от представители на институцията, а участници в процеса са още учениците, учителите, директорът и другите педагогически специалисти. Наредбата дава възможност и за анкети сред учениците, съобразени с възрастта им, като част от оценката за дейността на училището или детската градина.

Всяка детска градина и училище трябва да изготвят стратегия за развитието на институцията за период от 4 години, а на всеки две ще се разработва план за действие към нея.

Към плана ще се прилага и докладът от самооценката и разписаните в него мерки за подобряване на качеството. Те се приемат от педагогическия съвет и се представят за становище от обществения съвет на институцията.

Източник: МОН