Училища

Агресията в училище – по-малко, но все по-брутална?

По-малко агресия в столичните училища – това отчитат от Детска педагогическа стая, въпреки зачестилите прояви на насилие, които стигат до медиите. Случаите обаче фрапират със своята бруталност. Данните на столичната Детска педагогическа стая за първите 4 месеца обаче показват, че агресията между учениците намалява – извършени са 25 престъпления в училище, от които 11 са свързани с насилие – при 24 за същия период на 2016 г. и 27 през 2017 г.

В столичната 9 Френска гимназия инцидентите са рядкост, но не изключение, казва директорът на училището Емилия Иванова: „Бих казала че агресията върви право нагоре”. По думите й вече има и нов тип виртуална агресия – публикуване на снимки на ученици с „пошли надписи” към тях.  

За малко над 1000 ученици се грижат двама педагогически съветници – лукс, който по-малко от една трета от училищата у нас могат да си позволят. Поне два пъти в учебната година инспектор от Детска педагогическа стая разговаря с учениците.

„Винаги е имало агресия в образователните заведения, но в момента обществото е много чувствително към тези постъпки на децата. Ние много сме си мислели на какво се дължи това – не бива един родител да отиде и да каже, че детето му е потърпевшо и класният да каже „ще оправим нещата“. Да не говорим за т.нар. „пазим имижда на училището, щото тука децата не се бият, а в другото се бият“ – това не е така”, посочи ст. инсп. Виолета Аланджийска.

За последната седмица родители на деца от две столични училища алармират за опити за прикриване на инциденти. „Не трябва да се подценява и най-малката агресия, скоро една майка каза „ние не пишем жалби за един шамар“, ама то така се започва”, подчерта директорката на 9 ФЕГ.

От полицията отчитат не малко случаи, в които след бой в клас се стига до съд. 

Източник: btvnovinite.bg