Мнения

Учителите в Ново Паничарево твърдо зад обвинения в педофилия директор

Днес бургаският окръжен съд ще гледа мярката на задържания директор на училището в Ново Паничарево, който е обвинен в блудство с ученичка. Момичето твърди, че разполага и със запис. Психологът Христо Монов посочи пред Bulgaria ON AIR, че не е възможно до момента да не е имало сигнали, ако задържаният Христо Радев има такива наклонности.

„Не може да не направи впечатление, че дете, станало жертва на сексуално посегателство, изглежда по различен начин. Педофилията е болест като хремата, не можеш да я скриеш“, коментира той. Психологът сподели страховете си от възможността този случай да бъде „черен“ PR на гърба на българското образование. Монов е категоричен, че случаят ще е травма за населението на цялото село.

Кметът на Ново Паничарево Яна Жекова отрече да има напрежението в селото. По думите ѝ никой не може да повярва на това, което се случва. „Познавам го повече от 20 години, от 10 работя с него. Винаги е бил много добър професионалист, стриктно си е изпълнявал задълженията. Няма никакви оплаквания“, заяви тя по адрес на задържания директор.

Началникът на районния инспекторат Виолета Илиева отбеляза пред репортер на Bulgaria ON AIR, че от вчера е назначен за директор заместникът на Христо Радев, а учебният процес не е прекъсван. От инспектората организират подкрепа на учителите и учениците с разговори с психолози.

Временно изпълняващата длъжността директор жена бе категорична, че Радев винаги е бил много добър ръководител и организатор, който се е спрявал с всички проблеми. Според нея и обществен възпитател ученичката, която обвини директора в сексуален тормоз, миналата година е била по-невъздържана и е имало редица оплаквания от нея.

Директорът на 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ Елеонора Лилова каза в студиото на „България сутрин“, че се срещат все повече абдикирали родители, които прехвърлят възпитанието на децата изцяло на учителите. „Усещаме, че сме сами и се борим с родителите, а след това с учениците. Родителите трябва да застанат на своята отговорна позиция. Такива случаи (бел. ред. – в Ново Паничарево) рефлектират върху учителите“, коментира тя.

Източник: bgonair.bg