Ученици

С 400 ученици по-малко в Русе тази година

21 400 са учениците, които ще се явят на първия учебен ден на 16 септември в Русе и региона. Това е с 400 по-малко от миналата година. Данните са на регионалния инспекторат по образование в града.

Те бяха съобщени от началника на РИО-Русе Димитър Райнов на среща с областния управител Венцислав Калчев. Причините за намаления брой са стандартните – демографският срив и имиграционните тенденции от последните години.

Сериозни проблеми с училищата преди новата учебна година няма. Такъв обаче съществува за Националното училище по изкуствата, където са се подготвили за ремонт, който още не е започнал. Има готовност да се изнесат занятията в ПГ по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров“ без да бъде нарушен учебния процес.

Агресията сред учениците бе посочена като трайна тенденция в българското училище, която не подминава и тези в областта. Според Райнов могат да се вземат мерки чрез осигуряване на щатни психолози и педагогически съветници във всички средни училища.

Областният управител подчерта, че екипът му ще съдейства и ще подкрепи всяко конструктивно предложение в посока подобряване дейността и състоянието на образователната система в област Русе.