Мнения

Не взеха окончателно решение за предучилищната

Темата за задължителното предучилищно образование на децата на четири години беше обсъждана днес в парламента, но крайно решение не бе взето, тъй като изтече работното време на депутатите.

Според някои депутати, дори и да се въведе това, то няма да се спазва, а освен това ще се запази напрежението и дебатът ще продължи и през следващия мандат. Не са малко и тези, които смятат, че решението трябва да остане единствено за родителя на детето. Дадени бяха и редица примери за задължителна начална възраст на обучение, която е по-висока от тази, която вероятно ще бъде в България.

Други приветстваха идеята за задължително предучилищно образование, но бяха категорични, че не трябва да се започва от 4 г.

Защитниците на идеята обаче припомниха, че задължението всъщност е децата да са на детска градина на 4 г. и обвиването на това изискване в законови рамки няма да повлияе по никакъв начин на децата.

Един от независимите депутати посочи, че мярката е в добра посока, но призова управляващите да кажат, че тя се въвежда заради ромските семейства.

„Държавата има право на решение по темата, както разбира се и родителите“, отбеляза министър Сергей Игнатов. Той припомни, че около 80% от децата и без друго посещават детски градини на тази възраст.

„Едва ли ще се постигнат 100% обхващане, но реално 87 – 92% от хората ще пратят децата си на детска градина“, добави Игнатов и призна, че са задължени да положат усилия заради рисковия контингент от хора, които не пускат децата си на детска градина и училище.

Според него тази мярка ще синхронизира нашето развитие с нивото на Централна и Западна Европа. Той добави, че при проверка на знанията на четвъртокласници се е оказало, че децата, които са били в детска градина преди първи клас, имат 50 точки повече.