Институции

Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН

Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет, след като проведе там среща с ръководството на Академията и премиера Бойко Борисов.

Обещанието от министъра бе направено днес, след като БАН заплашиха с ефективни протестни действия, включително по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заради недостойното, по думите им, заплащане. В навечерието на празниците от фасадата на централното им управление, на метри от Народното събрание, бяха спуснати черни знамена като „символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната“.

На 11 декември Общото събрание на БАН публикува и обръщение, в което се казва, че учените от БАН „за пореден път сме унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия“ и се заявява началото на протест под надслов „Повече няма да търпим“. В текста се посочва също, че бюджетната политика към БАН през последното десетилетие е „война срещу интелекта“. Те илюстрираха с примери твърденията си: средната заплата в България за бюджет 2018 г. ще е 1080 лева, в София – 1420 лева, а в БАН – 755 лева. Стипендията на докторант е 450 лева, а минималната заплата – 460 лева, допълниха от Академията.

От Академията поискаха още увеличение на докторантските стипендии до размера на една и половина минимална заплата към 1 януари 2018 г. – 765 лв., както и целево поощрително финансиране според резултатите от научноизследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г.

Източник: offnews.bg