Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН

Държавата добави 15 млн. към бюджета на БАН

Държавата добавя 15 милиона лева към бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Министерския съвет, след като проведе там среща с ръководството на Академията и премиера Бойко Борисов.

Обещанието от министъра бе направено днес, след като БАН заплашиха с ефективни протестни действия, включително по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заради недостойното, по думите им, заплащане. В навечерието на празниците от фасадата на централното им управление, на метри от Народното събрание, бяха спуснати черни знамена като “символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната”.

На 11 декември Общото събрание на БАН публикува и обръщение, в което се казва, че учените от БАН “за пореден път сме унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия” и се заявява началото на протест под надслов “Повече няма да търпим”. В текста се посочва също, че бюджетната политика към БАН през последното десетилетие е “война срещу интелекта”. Те илюстрираха с примери твърденията си: средната заплата в България за бюджет 2018 г. ще е 1080 лева, в София – 1420 лева, а в БАН – 755 лева. Стипендията на докторант е 450 лева, а минималната заплата – 460 лева, допълниха от Академията.

От Академията поискаха още увеличение на докторантските стипендии до размера на една и половина минимална заплата към 1 януари 2018 г. – 765 лв., както и целево поощрително финансиране според резултатите от научноизследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г.

Източник: offnews.bg

Коментари във Facebook