Училища

Безплатната детска градина от догодина излиза на същата цена?

Безплатна детска градина за децата от подготвителни групи – тази промяната е записана в Закона за местните данъци и такси и влиза в сила от 1 януари. Оказва се обаче, че въпреки отпадането на таксите, родителите на 5- и 6-годишните деца ще продължат да плащат същата сума за забавачка. Месечната такса за детска градина у нас варира от 10 лева – в по-малките общини, до 60 лева – в по-големите.

Само в 13 общини родителите на деца в задължителните предучилищни групи са освободени от такси. А едва в 12 общини детските градини са напълно безплатни за децата, независимо от възрастта им, съобщи Нова телевизия.

Оказва се, че повечето родители не знаят за какво точно се използват парите от таксите, които плащат. Според закона досега тарифата е покривала „отглеждането и възпитанието на децата в задължителната предучилищна подготовка“. На същото място в закона вече пише, че ще се плаща само за храната. Един храноден в детската градина струва между 2,50 и 3 лева.

Така сметката показва, че на месец родителите в София, например, отново ще плащат същата сума, както и досега – 60 лева. Въпреки че държавата дава на детските градини допълнително по 30 лева за дете в подготвителна група. Вариант за по-ниски такси обаче засега не се обсъжда от Столичната община.

Източник: nova.bg