Каква е целта на квалификацията или самоусъвършенстването на българският учител в настоящият момент?

Публикувана на: 20.01.2008, от crocsi
Кoментари:13

Cool Как един учител намира вътрешна мотивация,  физическа енергия и успява да задели от бюджета на семейството си ,за да направи още нещо за собственото си развитие като ..... ( оставям празно място, защото случаите са : квалификации или курсове по различни дисциплини ).Не става въпрос за процес на обучение с откъсване от училище. За сметка на свободното време, вкл. съботно - неделни курсове , вечерни или дистанционни форми на обучение.

На тази тема ме наведе и ентусиазмът ,с който ходим на английски език. При мен съвпада с още една моя квалификация, при която чаках да се събере група желеещи специалисти почти цяла година, но важно е голямото желание да върмим в крак с времето и обезателно бързо:)Yes

И така колеги , кое ни кара да се самоусъвършенстваме, да търсим още, и още нещо ново  ? Това не се отразява никъде и е за наша сметка и въпреки това Embarrassed?

Коментари 13

11.11.2009 slavka70

Profile

Да се самоусъвършенстване ни кара нуждата от допълнителни знания в работата.Аз съм учител по специален предмет и виждам колко много са ми нужни знанияза работа с  компютри и чужд език.Записах и 3-то ПКС и сега търся материали по интегралния подход в обучението.За какво ще ми помогне...?! За сега по-голяма сигурност,че при тези съкращения ще остана на работо,а се надявам в бъдеще и професионално.

ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРНА, АКО НЯКОЙ ,КОЙТО ЕПИСАЛ ПО ПОДОБНА ТЕМА ДА МИ ПРАТИ НЕЩИЧКО/ЗА СЛАМКА/.в ЗАТРУДНЕНИЕ СЪМ С НАМИРАНЕТО НА КНИГИТЕ МЕТОДИ И МЕТОДОЛОГИЯ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА ДИДАКТИЧЕСКИТЕ ТЕСТОВЕ С АВТОР Г.Бижков

Hmm[

 

 

 

 

 

04.05.2008 margomalinova

Profile

user: crocsi

Cool Как един учител намира вътрешна мотивация,  физическа енергия и успява да задели от бюджета 


Любовта към познанието е моята вътрешна мотивация! Натрупването на знания поддържа физическата и психическата ми енергия! 

Не ощетявам бюджета на семейството, а само своите лични разходи - тегля заеми и ги изплащам, без да знае семейството ми! 

Мисля, че МОН трябва да повишава квалификацията на учителите чрез организирани безплатни курсове! 

04.05.2008 kosmicheska_63

Profile

 Когато ти идва "отвътре",когато и в свободните си минути доближаваш с интерес книжарницата,компютъра или РеПа със новите списания или щандовете с нова литература ; когато си "увредена" от любознателност , която те разпъва на кръст - тогава ще намериш сили,идеи , начини и време за още , и още , и още.....

 Искаш да си на ниво, да знаеш,да можеш, да не изоставаш...и да бъдеш , да бъдеш....Не търсиш изгода,няма значение за чия сметка е - факела е вътре в теб и ще угасне когато угаснеш и ти ! ЗНАМ ГО, ЗАЩОТО ГО ПРЕЖИВЯХ - преди една година ! От една година имам чувството ,че живея втори живот и тази година съвсем съм наясно със това ,което ме разпъва-чудя се как да зная повече , как да мога повече , как да науча повече ! Имам чувството , че трябва да бързам , да бързам ..., като , че ли съм загубила много време и трябва да го наваксам ! Животът, колеги е твърде ценен , за да си позволим лукса да не се вслушаме в своите "вътрешни "гласове и да ги пренебрегнем ! Така , че не се измъчвайте ,а го правете - даже и да ти плащат квалификациите /курсовете/ вие пак ще бъдете "не

наситни " на нови знания или умения - "такъв е Животът".Не се притеснявайте - ИЗЖИВЕИТЕ ГО! ЗАСЛУЖАВА СИ !!

20.03.2008 ileto

Profile

  Здравейте Big Smile , искам да се усъвършенствам за собствено удовлетворение, със собствени средства, но вече две седмици звъня по телефоните в Стара Загора - в ДИПКУ, пиша  писма и до ДИУУ - София, търся курсове, свързани с информационните технологии. Няма такива или поне досега не съм открила. А в РПЦ В.Търново вече трети месец от началото на годината нямали никаква информация. Питам се, след като това им е работата - да дават информация и да организират такива курсове, за какво получават заплати ? На сайта на НПЦ също няма актуална информация. А да не говорим за информация от РПЦ от други градове. Нима сама трябва да тръгна  да обикалям колегите и да събирам група? Моля, ако знаете нещо по въпроса, пишете ми на marta35@abv.bg .

 

29.01.2008 anilenas

Profile

   Според мене, не трябва да е така, crocsi. Не е справедливо, когато става въпрос за финансово обезпечаване от наша страна, защото "публична тайна са големите ни заплати". А знанието ни е необходимо, за да е на ниво работата ни с децата. Помисли обаче, в коя сфера на живота всичко става по законите на справедливостта. Докато нещата дойдат на местата си, т.е. да е налице последователна държавна политика, а не рекламирана грижа, срещу която често стоят формални действия, ние какво...Да чакаме ли?...Времето си минава. Самоусъвършенстването все пак е духовна потребност. Изисква и отделяне на време. В интерес на истината, е и непрекъснат процес. Курсовете дават само основата, останалото си е самонадграждане с лични усилия. Ако нещо вътре в тебе не те кара до го правиш... Няма такъв курс, който да ти дава всичко наготово, наведнъж и завинаги.  Ти самата имаш такова осъзнато отношение, crocsi.

   Да. Образованието струва пари.Кой друг, осен нас /педагогическата колегия имам предвид/, трябва да си даде сметка за това... Не можем /съжалявам, че съм го казвала вече няколко пъти/ да стоим до безкрайност в очакване на Годо. Будният човек не чака. Той просто действа според силите и възможностите си и прави това, което трябва /по собствен избор, разбира се/.WinkBroken Heart

28.01.2008 crocsi

Profile

Yes   Ще се самофинасираме един път , два пъти ...... , а после ! Нещата се изменят непрекъснато . Вярно е , че се лесно се самоподготвяш като имаш добра основа , но понякога тя не е достатъчна да вървиш в крак с времето !

Аз също съм самофинансирала началото на компютърното си обучение ,но от тогава ми се е налагало да надграждам многократно! Ще ми се налага и за в бъдеще.

 Въпросът е много  важен - така ли трябва да е ? Това грижа на нас самите ли е  и само наш проблем ли е ? По "нашият джоб" ли е ?Така ли е в европейските училища ,с които непрекъснато се равняваме?Sad

28.01.2008 anilenas

Profile

   Абсолютно си права,crocsi! Курсът по компютърна грамотност се проведе формално. Може би не навсякъде е било така, но при нас това се получи. Аз се самофинансирах и за двете нива и не съжалявам. Не заради получения сертификат, разбира се, а заради възможностите, които ми даде това истинско проглеждане в света на ИТ. Трябва наистина да оценяваме всяка възможвост , която ни се дава. Доброто дори не се нуждае от коментар. 

28.01.2008 crocsi

Profile

SadНямам представа за кой изпит става въпрос ? Не съм и преподавател ,който може да дава уроци по предметите ,които води! Независим експерт:).

Единствените изпити  ,които още се провеждат по това време на годината са "предварителните" за кандидатстване за след седми клас ! Аз съм твърде далече от тях  ,но .... как да ти кажа Cool, не искам да засегна никого! Не се намесвам в системата на подготовка и преподаване. Сто пъти съм подчертавала и факта ,че родители и деца доброволно избират надграждане или  допълване на знания извън училище ! Никой не кара никой насила. Така се родиха и тези "предварителни " изпити .От една страна се вижда децата колко са или не са научили. От друга се явяват допълнителна , е да го наречем реклама за даден учител или школа и пр.е. Може някъде и да се използват резултати като факти ,за да покажат как децата трябва да посещават не 2-пъти ,а повече пъти дадените занмания ( аз нямам такива колеги! , но съм  чувала от близки за такива случаи).

Против тези  " предварителни" деяния съм! Смятам, че децата в 7-ми клас са подложени на достатъчно стрес и този етап е излишен. От едната страна родителите  ( те са по- амбициозни от децата си Wink ) л от д,угото страна всеки учител с изискванията си  , от дрета допълнителните занимания, от четвърта стреса от предварителните изпити? Кой се сеща  попита какво искат самите деца?

Г-н Божинов нямам представа какво точно искахте да ме попитате, но си зададох предполагаема тема :))))).

Чакам и  конкретният случай.

Лек ден !

28.01.2008 kr_bozhinov

Profile

 

Крокси ти бе ли на изпита в събота?

Мислех да попиша в блога ...... за тази случка

ама и тук може :)

 

28.01.2008 crocsi

Profile

Tongue Tied Спомня ли си някой от колко време се говори как на българският учител ще се даде възможност да получи езикова специализация !? Това беше една от целите на реформата в часста й квалификация и преквалификация. Тук влизаши и компютърната грамотност. Тя пък беше набързо организирана на първо ниво от колеги по места.И край - реформата за преквалификация приключи!За следващите ни желания за повишаване нивото на подготовка всяка година подаваме "заявки"  и желания и толкова!

И изведнъж ...... курс по английски !Изморени сме - вярно е! На различно ниво на подготовка сме - вярно ! Кой друг ни предлага такъв шанс? А кога ли друг път ще изгрее пак щастливата ни звезда?