Как се справяте с безбройните извинителни медицински бележки?

Публикувана на: 09.01.2008, от vasilisaprekrasnaia
Кoментари:5

Писнало ни е, ще знаете! Срещу "ръжена", разбирай диагнозата на личния лекар, не се рита. Стига се до там, че има ученици, които се "поболяват" в голям процент от учебното време. И после? Ами удължаваме срока и правим безбрай компромиси, защото е "по болест". Не си обяснявам как може да има медици, които до такава степен да злоупотребяват с положението си.

Преди време, когато имаше училищни лекари (когато самата аз бях ученичка), докато лекарят не отсъдеше, че трябва да си идеш вкъщи, не смеехме да "боледуваме". Embarrassed Дали няма да е по-добре да се върне лекарската практика в училище, как мислите?

Коментари 5

21.03.2008 margomalinova

Profile

 Съгласна съм с описаната процедура за предотвратяване на нежелани отсъствия чрез използване на медицински бележки.Това си е по правилник Мими70.В нашето училище го приложихме тази година за първи път.Има ефект.Трябва да се вземе решение на педагогически съвет за тези мерки /уточнявам като допълнение/.Приложихме го за ученици от 11 и 12 клас.Мисля, че трябва да настояваме МОН да преразгледа наредбата си за отсъствията на ученици от12 клас.

23.01.2008 vasilisaprekrasnaia

Profile

Е и в нашето училище бележките се разписват от медицински фелдшер, но това не пречи учениците да си купуват бележки или може би е по-правилно да се каже - да си измолват такива. При нас може да има изпити само в края на учебната година (говоря на редовно записаните ученици) и до сега не сме имали такъв прецедент - да имаме изпити поради недостатъчни оценки. Когато поради отсъствия оценките не стигат (имам пред вид извинени отсъствия, разбирай - уважителни причини), се удължава срока. Естествено това е възможно само първия срок, а когато това се случи във втория срок, просто се отива на изпит. Истината е, че като дойде ей това време (оформянето на срока), се започва едно молене за оформяне, идване на консултации и в допълнително време, само и само да се разреши проблема. Аман от такива "стакановски" подходи (петилетката за една година Angry). Мисля си, че е необходимо законово решаване на проблема, а не решаване на парче.

ПС: Мисля си и друго, но се боя, че ще си навлека упреци и негативно отношение споделяйки го. Въпреки това се изкушавам да го кажа. Как смятате, дали не би било редно да се въведе глоба за родители, които не се явяват в училище и не се интересуват от децата си. Но говоря за истинска глоба, чрез инситуциите да се одържа директно от трудовите възнаграждения, например или да се събира някак като глобите на кат (примерно). Идеята ми е, че на нашего брата докато не се бръкне в джоба, не влиза в пътя! И аз съм родител и не ми се иска да си помисля какво ме чака (детето ми е още твърде малко), но все пак бих се старала да давам всичко от себе си и да помагам на хората, които се занимават с него по цял ден!  

23.01.2008 vikist

Profile

 

         Медицинските бележки се издават от личните или други лекари, които учениците заплащат по 2, 3 или 5 лв. Поне в нашия град е така. Медицинския фелдшер в училището не може да не уважи мнението на лекаря, така че дали ги подписва или не, класният ръководител извинява отсъствията. Според мен е необходимо да се въведе от МОН минимум присъствие в учебните часове /например 2/3 от общия хорариум часове/. Учениците непокрили този минимум просто да повтарят годината или да преминат в самостоятелна форма на обучение. Предложението ми се отнася главно за ученици горен курс, които най-вече предпочитат да прекарват времето си извън училище.

23.01.2008 mimi70

Profile

В нашето училище, извинителните бележки се подписват от мед.сестра в училището и бележка без подпис от нея не се зачита. Така до известна степен може да се контролират бележките.

При нас се случва да има по средата на годината и в края на годината изпити по някои предмети, поради недостатъчен брой посещавани часове. Независимо от това, дали отсъствията са извинени или неизвинени, след като физически е невъзможно оформяне на срочна или годишна оценка, ученикът се явява на изпит. Те разбират това и няма място за двусмислици. Но това се разяснява в началото на годината и накрая всеки си носи отговорността.

А имахме случаи, при които наистина се знаеше за двама ученика, които имаха доста сериозни здравословни проблеми,  отсъстваха доста време и накрая се явяваха на изпити по предметите.

23.01.2008 Anikolova

Profile

Май нищо не може да бъде направено /прощавай за песимизма, но на практика нищо не действа/. На друго място във форума обсъждахме бягството от час, лимити на извинени отсъствия ,оставяне на ученика без оценка и т.н. Истината е, че когато отсъствията са извинени с медицинска бележка, почти нищо не може да се направи, освен може би да се иска потвърждение от родител за всяка бележка. Това обаче е доста трудоемко и също е загубена кауза, защото доста родители не го правят, очакват ние да ги търсим или направо недоволстват, че се престараваме. Ако все пак се окаже, че ученикът не е боледувал в действителност, но има такава редовна бележка /разбирай- не си я е написал сам/, дори и в последствие родителят да разбере какво се е случило, следват молби да се направи компромис или направо ни лъжат, че детето наистина е било болно, като разчитат на това, че ще решат проблема вкъщи е ще предотвратят повторението му. Да не говорим, че има родители, които са лекари и сами пишат такива фиктивни бележки на децата си - обиктновено в 12 клас. А за лекарите - чувала съм , че има някои /далеч съм от мисълта, че има много такива/, които съжаляват бедните деца, които биват тормозени от "даскалите" и с готовност им пишат бележки при поискване. За училищните лекари не знам, убедена съм, че ще бъде намерен начин да заобикалят и тях или пък самите те ще "клекнат" под натиска на ученици и родители.

С други думи - не се справяме.Поне аз за 10 години вдигнах ръце и идеализмът ми взе да се изчерпва.