Проблемите на обучението по физика

Публикувана на: 08.01.2008, от Vania Jecheva
Кoментари:20

Не е тайна, че физиката е почти на изчезване от учебните програми в България, физиците- също. Малко подмина и времето, когато можеше да се направи опит да се поспаси туй онуй- поне занапред. Но може би останалите, например, тук, на това място, можем да се опитаме да съберем парченцата, може би българската физика ще се надигне от пепелищата. Ще поставя "затравката":

1. Учебните планове тотално изхвърлиха физиката по периферията на образователната система; 2.Създадените с много усилия и разход на време ДОИ по природните науки не дават основа за системни качествени знания по физика;  3.Беше създадена такава организация на учебната работа, че в изготвянето на учебници по педмети като  "Човек и природа " , "Природознание"  почти не участват физици, съответно се формират неверни и несистемни знания у децата на ниво учебник.Същата картина се повтаря при преподавателския състав в училищата 4. Като че е приета масово стратегия да се дават популярни и повърхностни знания, като популяриизирането става изключително за сметка на точността и научната достоверност, което всъщност не е задължително 5. Като цяло подготовката на младите учители е крайно недостатъчна- имам предвид като време и качество на провежданата практика (според собствените ми наблюдения върху работата на все още идващите в училище млади специалести)

 

Коментари 20

27.09.2009 ivo_isa

Profile

user: Vania Jecheva

Величината електрично съпротивление няма смисъл извън явлението протичане на ток. Което не значи, че зависи от напрежението.
 

1. Варистор

2. Газов разряд

3.  Действие на електрическа въдица"...на выходе «электроудочка» имеет до 1000-1500 В, радиус «работы» в зависимости от солевого и минерального состава воды- до 10-12 метров. При включении прибора в воде напряженность электрических полей может достигать 150-250 мВ/см, а плотность тока в воде превышает 30 мкА/мм2. Такие градиенты потенциала губительны для всего живого под водой. Удар электрическим током у рыб приводит к мгновенному сокращению всех мышц, в результате чего ломается позвоночник, разрывается плавательный пузырь, происходит кровоизлияние во внутренние органы рыб. Животные, попавшие непосредственно в эпицентр действия «электроудочки», практически сразу погибают, те, кто в момент электроудара находился на периферии, получают сильный шок, застывают в наркотизированном ступоре на несколько минут. До 70% рыб в эпицентре получают разрывы плавательных пузырей и тонут, устилая дно водоема толстым слоем..."

 

26.09.2009 Vania Jecheva

Profile

Странно се преплита истината и неистината при теб. Величината електрично съпротивление няма смисъл извън явлението протичане на ток. Което не значи, че зависи от напрежението. Стойността и зависи от различни условия, което пак не значи, че зависи от напрежението. Адхезията, триенето, абсорбцията имат електромагнитен характер, но това пък съвсем няма отношение към зависимостта (която изглежда считаш, че съществува) на съпротивлението от напрежението.

Така че пробвай да приложиш прозрението си "Физиката не е Право за да постулираш твърдения без да мислиш и да ги превръщаш в закони." към собствените си думи.

25.09.2009 ivo_isa

Profile

 

 Скъпа, това не е аналогия, а същността на процеса. Ако не си чула, адхезия, триене, абсорбция имат електромагнитен характер. С други думи тези свойства на веществото и телата се дължат на взаимодействията между атомите и молекулите. В тези взаимодействия те участват чрез електронните си обвивки. Самата характеристика "съпротивление" не е постоянна с времето и при различни условия. Това което твърдиш не е от областта на физиката, а на литературата. И по-точно от областта на декламаторското майсторство. Физиката не е Право за да постулираш твърдения без да мислиш и да ги превръщаш в закони.

 

25.09.2009 Vania Jecheva

Profile

user: ivo_isa

  Ако няма напрежение, няма да има и съпротивление.

Колега, това е твърде интересно твърдение. Надявам се да го пропускате в работата си  в час.

От друга страна аналогията, която правите със сила на триенето, е изключително поучителна, защото показва много добре как не бива да се правят аналогии. Силата на триене характеризира взаимодействие на телата. Тя наистина съществува, докато има взаимодействие и я няма, когато няма взаимодействие. Но тя не характеризира едно тяло.

Със съпротивлението нещата съвсем не стоят така. Величината съпротивление е характеристика на едно конкретно тяло. Със и без напрежение, със и без протичане на ток, съпротивлението характеризира консуматора по отношение на електричните му свойства. Поради тази причина, Георг Ом е въвел тази величина. и то като характеристика  на проводника (консуматора) - каквото и напрежение да му се подава и какъвто и ток да протича, отношението на напрежението и големината на тока се запазва (при неизменна температура и някои други фактори). Каквото и да е специфичното съпротивление на материала, от който са направени и да сме склонни да ги наречем добри, лоши и еди- какви си други проводници Но тя наистина е характеристика, свързана с протичането на ток. В края на краищата ако никога не включваме един "проводник" в електрична верига, наистина никога няма и да ни интересува тази негова характеристика.

Именно тази характеристика производителите на резистори изписват върху изделията си. Предполагам, не считате, че тя изчезва, когато резисторът не е включен.

25.09.2009 ivo_isa

Profile

 Ще ти го обясня така, че и ти да го разбереш.

  1. Електричният ток е насочено движение на заредени материални частици (електрони, протони, йони в най-често разглежданите случаи). При движението си потокът частици взаимодейства с "неподвижните" частици на веществото (атоми и молекули). Това взаимодействие затормозява движението на зарядите и може да бъде описано чрез сили с които неподвижните частици въздействат на движещите се. Тези сили пречат на движението и следователно са насочени в обратната посока. Наричаме ги сили на триене. В този случай тези сили определят електричното съпротивление.
  2. Посоката на силата на триене е винаги противоположна на посоката на движение.
  3. При липса на движение няма и сила на триене (няма определена посока).
  4. За да се запази движението при наличие на триене е необходима движеща сила компенсираща триенето.
  5. Движещата сила за електричния ток е електричното напрежение.
Така, че  "Ако няма напрежение, няма да има и съпротивление."
Лекцията е безплатна.

24.09.2009 Vania Jecheva

Profile

user: ivo_isa

 Ако няма напрежение, няма да има и съпротивление.

 

Това е сериозен принос към физичните науки! Поздравления!

05.09.2009 ivo_isa

Profile

 

user: Vania Jecheva

Зависимостта на съпротивлението от външни фактори наистина е обширна и интересна тема, която заслужава сериозно внимание и прецизност.

Кое наричате външен фактор? Напрежението от мрежата приложено към нагревателя? Ако няма напрежение, няма да има и съпротивление. Напрежението в случая не е външен фактор за процеса.

user: Vania Jecheva

..Това са резистори, които са с доста големи мощности...Съпротивлението им е от порядъка на няколкостотин ома. Не е много голямо, но са именно съпротивления, а не проводници.
 

 U=220V, R=500Ω ; → I=0.44 A, P= 96,8W Та този ток малък ли е? През изолатор ли преминава? Съпротивлението (резисторът) е проводник! 

 Върнете се още един път към предишното ми обяснение. Мисля, че съм ясен. Ако не ми вярвате, можете да стъпите (босичка) на мозайката (теракота) и да бръкнете с пръст в кофата докато нагревателя с външен реотан е включен и потопен в дестилираната вода в нея.

 

04.09.2009 Eli_83

Profile

   Здравейте, много се радвам, че си продължихме темата!

   Дестилирана дейонизирана вода ще рече, че в нея няма никакви йони/интересно защо такъв термин не бях чувала все още/, но процесите на дисоциация и моларизациа протичат непрекъснато!

   Н2О-------)Н+ + ОН- --------)Н2О

        Хидроксилният анион и водородният катион са способни да провеждат ел. ток, дестилираната вода зная, че е слаб електролит!

          

   Възможно е в описания от Вас пример да е напълно верен, защото проводимостта на дестилирана вода е твърде малка. За слабите електролитни алфа е по-малка от 0.03! А алфа е равна на квадратен корен Кд/С, където Кд е дисоциационна константа, която се изчислява като се умножат броевете на дисоцираните йони и се разделят на броя на общите йони, умножени по 2. А с е броя на концентрацията на йоните.

04.09.2009 Vania Jecheva

Profile

Друга болест на обществото ни, особено у нас, в България, е да считаме, че светът започва от нас. А той не започва ...

Та по въпроса за проводимостта на чистата вода: Поглеждаме в уикипедията (тук беше добре да вмъкна линк, обаче не става, явно не почва от мен интернет ... ) и виждаме, че специфичната електропроводност на някои материали е:

сребро- 63,01 *10S*m-1

морска вода- 5 S*m-1 (соленост- 35g/kg)

питейна вода- 0,005 - 0,05 S*m-1

дестилирана дейонизирана- 5,5*10-6  S*m-1 (точно тази подхожда за определението чиста)

силиций - 4,4 *10-4 S*m-1 

Стойностите са за температура 200 С за среброто, 23 - за морската вода, за силиция и дестилираната вода не са посочени температури, но и така е ясно съотношението на величините.

Водата, която ползваме в бита е далеч от дестилираната.

Недобрата електрпроводност (то ест изолационните качества) на дестилираната вода намира приложение за направата и употребата на специални резистори,  с които се настройват и регулират електрогенератори и двигатели. Това са резистори, които са с доста големи мощности, правят се регулируеми, регулират се плавно. Съпротивлението им е от порядъка на няколкостотин ома. Не е много голямо, но са именно съпротивления, а не проводници.

Зависимостта на съпротивлението от външни фактори наистина е обширна и интересна тема, която заслужава сериозно внимание и прецизност.

02.07.2009 Eli_83

Profile

  Малко се ядосах за заблудата си, но искам като стана лекарка всичко да бъде както трябва и да имам необходимите знания, че като ги гледам повечето са много неграмотни ..до степен граничеща с олигофренията, така объркаха и диагнозата на баба и сега е зле, хем колеги на брат ми, на баща ми....ужас...сега се чудим как да им оправяме бакиите, защото педерасчетата му с педерасчета престъпват към лапароскопска операция на жлъчка без да да направят предоперативните изследвания като хората и да открият, че баба има рак на черния дроб реално, а пожълтяването най вероятно не се е дължало изобщо на този камък, а на тумора, тези педерунгелчета отстраняват жлъчния мехур и сега ни връзват ръцете, защото не можем да намерим вече обходен път за евакуацията й, и така не може да се престъпи към нова операция, с която реално да отстраним проблема...

   Това не го пиша, за да се оплаквам, а да имате предвид, че трябва много да внимавате с докторята..., а как точно да внимавате не зная...но определено няма и не искам да ставам като тях! Като се прави нещо съм на принципи ИЛИ ИЛИ..или го правиш, или не! Казваш си, че си тъп не ставаш за това и не се наемаш..Винаги съм искала нещата да са както трябва и да се вършат ГРАМОТНО!!