Директорът с група в ДГ-добър учител или добър мениджър?!

Публикувана на: 30.12.2007, от dida70
Кoментари:16

Интересно ,как ще се съвместят двете изисквания  на фона на делегираните бюджети.И сега директорът се разкъсва между децата в групата и безбройните бумаги.Hmm

Коментари 16

16.04.2011 kosmicheska_63

Profile
Не съм съгласна ,колега! Самата аз бях 3 години директор с група и то на делегиран бюджет . Трябва да кажа , че се стягаш и се справяш ....и то ...чудесно ! Но ...разбиреа се от самосебе си : работно време за тебе - няма , почивен ден - също ....а ...да ...и отпуската ти не е отпуска ! Вечно в готовност и на крак ! Адски трудно го съчетаваш и със задълженията у дома ...Да не забравим , че си и жена ....Денят за тебе не е от 24 часа...С две думи : късмет и успех за колегите с кураж ! Трудно е , но не и невъзможно!!!!

04.11.2010 rozz

Profile

До canova-dimitrova:  Госпожо Директор, може би, на първо място трябва да се запознаете с правописа на книжовния ни език, а след това да ръководите.......

13.12.2008 canova-dimitrova

Profile

           АЗ СЪЩО СЪМ ДИРЕКТОР С ГРУПАР ,освен  тези качества с които много трудно се опитвам да ги съчетавам 

аз трябва да работя и с персонал,който не е свикнал да му нареждаш.Сравнение с това което се случва при мен с  РЕКЛИ -КАЗА
професионалните ми задължения не ми се струват толкова сложни.ИСКАМ ДА СПОДЕЛЯ ТОВА С ВАС!

КОЙ МОЖЕ ДЕ МЕ ПОСЪВЕТВА ,КАК ДА СЕ СПРАВЯ С ОПАКИ ХОРА,КОИТО СИ ОТМЪЩАВАТ ЧРЕЗ РОДИТЕЛИТЕ!

ИМАМ ОЩЕ КАКВО ДА СПОДЕЛЯ С ВАС........но засега е това.

21.02.2008 peperuda

Profile

Здравей, колко групи сте в ЦДГ-то?

За обучение и дума не обелват,те експертите в общините, често са по незапознати с наредбите касаещи детските градини  от нас.

И ваканции нямаме лятото.

21.02.2008 anilenas

Profile

   Качествата на мениджър са абсолютно необходими, както за да може да разпределя правилно средствата в делегирания бюджет, така и да е в състояние да организира по такъв начин дейността в ДГ, че да успее да осигури и допълнително, в името на нейния просперитет. Не е задължително да е най-добрия учител, защото в практиката не са рядко случаите, при които "родени педагози" не стават добри ръководители. Специфични качества трябва да притежава директорът на детското заведение, включително да бъде и  администратор /в добрия смисъл на тази дума/. Уменията за комуникация са на 100% важни. ДГ не е търговско дружество, все пак. Затова в интерес на педагогическата работа е, ръководителят да е "навътре " в нея, а не встрани от нея. Нали ще дава оценка на колегите си! Нали ще му се налага да решава педагогически казуси и да бъде арбитър за хармонизиране на взаимоотношенията.

21.02.2008 kosmicheska_63

Profile

Аз съм директор с група .Знам какво е !Мениджър-кой те е учил на това? В кой педагогически факултет се изучава тази дисциплина? Всичко друго, но не и това,което се оказа необходимо в практиката.Налага се да го учиш /а ако нямаш време-може и да "напипваш" нещата/ в движение.А ако пък не си добър педагог-просто си смени професията ."Знаеш ли колко чакат без работа"?Само ,че нещо са малко кандидатите за такъв вид "смесена "длъжност .Просто хората-мениджъри предпочитат да работят за по добро заплащане в частния сектор .Никой от тях и не помисля да има нещо общо с педагогика.Управляващите е добре да организират някакъв начин за безплатен вид обучение в мениджърство за този вид директори/може би през летния сезон-през ваканцията/.Така поне бихме добили малко увереност в себе си и в своята работа.Друго е ,когато знаеш, че постъпваш правилно , така както знаеш Кодекса на труда.Той е на бюрото и винаги можеш да направиш необходимата си справка .

user: dida70

Аз не съм директор,но няколкото пъти, в които са ме оставяли да замествам  разбрах, че  такова съчетаване на двете длъжности  е в ущърб и на двете.Защо управляващите не помислиха и затова ,когато изумуваха делегираните бюджети.....може би ,защото така е най-удобно за тях.

21.02.2008 dida70

Profile

Аз не съм директор,но няколкото пъти, в които са ме оставяли да замествам  разбрах, че  такова съчетаване на двете длъжности  е в ущърб и на двете.Защо управляващите не помислиха и затова ,когато изумуваха делегираните бюджети.....може би ,защото така е най-удобно за тях.

20.02.2008 peperuda

Profile

Съгласна съм.Нещо невероятно е  да си администратор и учител, и директор, и какво ли още не.Няма ЗАС, няма заместник, прекъсват ти  ситуация заради теч, подпис,доставка,родител за молба,повикване в кметство, инвентаризации, сключвам договори,пращам справки в НАП и...

Съмненията ми са огромни в последно време дали успявам да следя постоянно изменящата се нормативна база, дали от разпокъсаните ситуации страдат децата, не изпускам ли контрола над 14 -те служители.Кой има полза от такъв директор и такъв учител.Раздвоявам се.Има нещо нередно в тази ситузция

20.02.2008 erbaba23

Profile

ОТГОВОРНОСТТА И НАТОВАРЕНОСТТА НА ДИРЕКТОРА С ГРУПА Е НЕИМОВЕРНО ГОЛЯМА. зАЕДНО С " МНОГОБРОЙНИТЕ БУМАГИ" ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ И ПРИМЕР ЗА КОЛЕГИТЕ СИ В ПРЯКАТА РАБОТА С ДЕЦАТА.и В КРАЯ НА КРАИЩАТА  НИТО В ЕДНОТО , НИТО В ДРУГОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ НА НИВО, ВЪПРЕКИ СТРЕМЕЖА МУ.

08.02.2008 margaritab

Profile

От всяко дърво свирка не става.Трябва да сте много добра,за да заемете позицията.От друга страна,не забравяйте откъде  сте тръгнали.Ежедневно имате възможност да си го припомняте,докато Ваши колежки от големите градове си трупат стажа,като гледат групи с намален състав(Бога ми,свидетел съм как е гледано 1 дете от 1 директорка),или пом.възпитателките им гледат децата,докато са "заети".А с делегираните бюджети има да видим чудеса!